Destinacije – Bolonja – atrakcije grada – Travel Magazine

Bolonja je jedna od italijanskih kulinarskih prestonica, ali je i grad koji nudi mnogo više od gomile tanjira testenine. Zato, ako možete da uživate u razgledanju Bolonje između preukusnih obroka pasti, pica i drugih specijaliteta, bićete bogato nagrađeni.

Od bazilika na brdu do skrivenih pogleda na šarene žaluzine, Bolonja nudi atrakcije koje odgovaraju svakoj vrsti putnika. Ljubiteljima arhitekture svideće se katedrale sa spiska UNESCO-a. Tragači za pogledom oduševiće se panoramama sa vrha kule Asinelli i San Luke. A ljubitelji istorije će se čuditi muzejima svetske klase, ispunjenih drevnim relikvijama i izuzetno očuvanim freskama.

Evropske atrakcije Piza

PROČITAJTE I…

Bez obzira na vaše želje, toplo preporučujemo da provedete najmanje tri dana u Bolonji. Ovaj grad zaslužuje da se uživa u njemu, a ne da se samo projuri kroz njega.

Quadrilatero

Quadrilatero je srce bolonjske prehrambrene kulture. Glavna gradska četvrt je ujedno i mesto gde se nalazi gradska pijaca i to od srednjeg veka, sa uskim uličicama prepunim prodavnica i tezgi koje prodaju sveže proizvode, meso, sireve, testenine i drugu zanatsku robu. Čak i ako ne planirate da jedete ili kupujete, jutarnja šetnja Quadrilaterom je i dalje jedna od najboljih stvari koje možete da uradite u Bolonji.

Stakleni izlozi su vizuelni užitak. Ovde možete da nađete sve od lekovitih šunki i žutih tortelina, do najboljih sireva i divnih cvećara. Topla preporuka je da svratite u ranim jutarnjim satima kako biste izbegli turističke grupe i posetioce restorana koji zakrče ulice za vreme ručka i večere.

Cattedrale Metropolitana di San Pietro

Poznata i kao bolonjska katedrala, Mitropolitska katedrala Svetog Petra stara je skoro hiljadu godina. Iako spoljašnjost izgleda prilično obično, unutrašnjost je izuzetno lepa, sa visokim lukovima i stubovima od belog kamena. Međutim, impresivna struktura koju danas vidite prilično se razlikuje od svog izvornog oblika. Katedrala je obnavljana tokom 17. i 18. veka, iako je masivni zvonik ostao nepromenjen.

Bolonjska katedrala je daleko jedna od najboljih besplatnih bolonjskih atrakcija. Ali ako ste spremni da potrošite malo novca, možete da platite 5 evra da se popnete na zvonik subotom popodne!

Dve kule Bolonje

Kula Asinelli i kula Garisenda su relikvije bogate bolonjske prošlosti. One stoje (i naslanjaju se) u samom srcu grada, duž raskrsnice Via San Vitale i Strada Maggiore. Da ste obilazili Bolonju tokom 1300-ih, videli biste preko 100 kula koje sežu ka nebu. Istoričari veruju da su ih bogate porodice izgradile da brane svoja imanja. Danas, više od desetak kula i dalje ponosno stoji, mada su Asinelli i Garisenda najpoznatije.

Penjanje na 97 metara visoki toranj Asinelli jedna je od najpopularnijih atrakcija u Bolonji, uprkos zapanjujućih i vrlo izazovnih 498 stepenica. Srećom, postoje brojni prostori za pauzu i odmor na putu do neverovatnog pogleda sa vrha. Ulaz košta 5 evra i potrebna je rezervacija putem Interneta.

Museo Civico Archeologico

U Bolonji ćete pronaći mnoštvo muzeja svetske klase. U Arheološkom muzeju u Bolonji smešteni su egipatski, etrurski i rimski predmeti unutar raskošne palate. Između sačuvanih mumija i oklopnih odela, Arheološki muzej je jedno od najboljih mesta za posetu u Bolonji sa decom. Iako je većina displeja napisana na italijanskom jeziku, mnoge sobe imaju kartice opisa na engleskom jeziku.

Muzej je veći nego što se čini, sa eksponatima raspoređenim na više spratova. Planirajte da ovde provedete najmanje 90 minuta, ako želite da vidite sve. Posebno ćete uživati u postavci rimske crnofiguralne keramike. Ulaz je 6 evra.

PROČITAJTE I…

Museo Internazionale e Biblioteca della Musica

Mnogi posetioci ne shvataju da Bolonja ima duboke muzičke korene. U stvari, Bolonja je proglašena za grad muzike UNESCO-a zahvaljujući svojoj milenijumskoj tradiciji muzičkog proučavanja, kompozicije i izvođenja.
U Međunarodnom muzeju i muzičkoj biblioteci dobićete pogled izbliza na stare i retke instrumente, rukopise, pa čak i lične stvari poznatih izvođača poput Farinelija. Ko voli muziku ili svira neki instrument, uživaće ovde. I poput Arheološkog muzeja, celokupna kolekcija smeštena je u ljupkoj palati sa raskošnim freskama i nameštajem. Ulaznice koštaju 5 evra.

Santuario Madonna di San Luca

Ako želite posebno bajkovito iskustvo, uputite se do manastira Santuario Madone di San Luca na brdu. Ova 300 godina stara bazilika okružena je šumom, a udaljena je tek nekoliko kilometara od centra grada. Kako da dođete do nje? Uhvatite zeleni gradski autobus (koji je zapravo šarmantni mini voz) od Piazza Maggiore, a koji ide do manastira. To je prelepa vožnja koja dolazi sa višejezičnom audio turom o Bolonji i njenoj istoriji.

Porticoes

Pored čuvenog Portica di San Luca, centar grada Bolonje može se pohvaliti i sa preko 35 km prolaza. Ovi natkriveni prolazi-hodnici deo su gradskog dizajna još od srednjovekovnih vremena, što im je donelo mesto na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Podelite ovaj članak…

15Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Bajden: Vreme je da okončamo najduži rat, SAD ostvarile cilj u Avganistanu

Read Next

Rogan na klupi Voždovca