Destinacije – Baucen i Gerlic – Istok Nemačke – Travel Magazine

Istok Njemačke – skriveni dragulj zapadnih Slavena

U travnju već tradicionalno posjećujemo Njemačku te se trudimo pronaći turistički manje poznata i nerazvikana mjesta i gradove. Ove smo godine, uz dolazak na 50. GTM, odnosno Njemački sajam turizma – German Travel Mart, imali priliku posjetiti gradove Baucen i Gerlic.

Jelen na farmi Laponija

PROČITAJTE I…

Baucen (Bautzen) i Gerlic (Görlitz) – kako stići?

Oba se grada nalaze u Saveznoj državi Saksoniji (ili Saskoj – ne  znam kako je u Srbiji zovete), a grad u kojem smo se smjestili je Bautzen ili Budišin. Ovaj tisuću godina stari grad, nalazi se u regiji Gornja Lužica, čiji najveći dio pripada Saskoj, a manji dijelovi Brandenburgu i Poljskoj. Do njih se najbrže stiže avionom preko Dresdena, odnosno, ukoliko imate koji dan više odmora za iskoristiti ili ako planirate obiteljsko putovanje, naš je odabir put automobilom.

Bautzen - vjećnica

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Pogled prema Gradskoj vijećnici i Katedrali Sv.Petra

Bautzen - trg

Foto: Krešimir Golubić – Baucen – Pogled na Glavni trg – Hauptmarkt

Baucen i Gerlic, kao i ostali gradovi regije, odlično su povezani železnicom

Odsjeli smo u Baucenu na samom središnjem trgu u Hotelu Goldener Adler koji je za svaku preporuku. Njeguje duh prošlosti ne samo izgledom zgrade i interijera već i uz sam naziv naglašava se tradicija koja seže do 1540. od kada hotel posluje. Od hotela vam treba desetak minuta hoda do željezničke stanice i posjete Gerlicu ili ostalim obližnjim gradovima. Željeznica ih sve odlično povezuje a i sami smo se u to uvjerili pri posjeti planiranim gradovima na ovom putovanju.

Bautzen - hotel

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Detalj hotela Goldener Adler

Bautzen - hotel

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Hotel Goldener Adler

Ovde je središte Lužičkih Srba

Gornja Lužica poznata je i po tome što je političko i geografsko središte Lužičkih Srba. To je grana zapadnih Slavena koji na ovom području žive gotovo 1500 godina i koji su danas sa svojim jezikom priznata njemačka manjina.

Bautzen - muzej

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Serbski muzej

Baucen ima Serbski muzej, umetničko društvo a naravno… i Serbski restoran

Sorbi, kako ih Nijemci zovu, razgovaraju na svoja dva dijalekta koji podsjećaju na Češki i Poljski jezik. Populacija broji oko šezdesetak tisuća ljudi i većinom su katolici. Manji dio su protestanti, a svoju su tradiciju i život u ovom dijelu uspješno očuvali već gotovo 1500 godina. Osim jezika, osnovana su mnoga umjetnička društva poput Teatra Dźiwadło, Serbskog muzeja, Serbskog Ludowy Ansambla… a na kraju tu je i odličan Serbski hosćenc, odnosno restoran Wjelbik. Restoran nudi tradicionalnu kuhinju srpske manjine koja nema puno sličnosti sa domaćom srpskom kuhinjom. U restoranu smo zaista uživali počevši sa dočekom gazdarice u tradicionalnoj Serbskoj nošnji, pa sve do ukusnih specijaliteta zapadno slavenske kuhinje.

Bautzen - Serbski ansambl

Foto: Krešimir Golubić, Baucen

Restoran Wjeblik

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Restoran Wjeblik

Vlasnica restorana

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Vlasnica lužičkosrpskog restorana Wjeblik – Monika Mahling

Baucen se nalazio na važnoj trgovačkoj ruti

Inače Baucen je u prošlosti bio važno trgovačko sjedište koje je dominiralo okolnim područjem. Sa svojim snažnim i impresivnim zidinama svjedočio je mnogim dobivenim bitkama ali i na žalost osvajanjima, od kojih se pamti mongolsko osvajanje 1241. godine kada je grad razoren. S obzirom da se nalazio na važnoj trgovačkoj ruti poznatijoj i kao Via Regia koja se protezala od Santiago de Compostela pa sve do Moskve, grad se vrlo brzo oporavio i ponovo uzdigao iz pepela. Danas je Baucen turistička atrakcija upravo zahvaljujući očuvanom srednjovjekovnom izgledu sa zidinama, crkvama, te 14 tornjeva radi kojih se Baucen naziva i ”Grad tornjeva”.

Gradske zidine

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – gradske zidine

Bautzen - tornjevi

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Pogled na gradske kule i tornjeve

Muzej senfa – pod „obavezno“

Nas je očarala potpuno očuvana srednjovjekovna arhitektura grada kao i mnoštvo priča iz njegove povijesti. Ono u čemu smo najviše uživali, jest istraživanje srednjovjekovnih uličica, dvorišta, skrivenih puteva i šetnica ali i posebnih pivnica i restorana od kojih moramo istaknuti “Bautzner Senfstube”.To je prvi restoran posvećen senfu, koji je ustvari još jedan zaštitni znak ovog grada. Naime, Baucen je poznat po proizvodnji senfa i ima jednu od najpoznatijih kompanija (Bautz’ner) u tom sektoru na europskom tržištu. Mali savjet – obavezno posjetiti Muzej senfa i napraviti Senf testing – ne znamo koliko smo samo senfova tamo probali… a tek kupili…

Bautzen - senf restoran

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Restoran Bautzner Senfstube

Muzej - senfa

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Muzej i trgovina senfa

senf - testing

Foto: Krešimir Golubić, Baucen – Senf testing

Gerlic (Görlitz) ste sigurno već upoznali, samo toga niste bili svjesni…

Već dolaskom na predivnu željezničku stanicu izgrađenu početkom prošlog stoljeća u Art Nuaveu stilu znali smo da će nam se grad svidjeti. U prvom pogledu na grad i Berliner strasse koja vodi ravno u centar znali smo da grad mora biti poseban, a još kada nam je naš vodič rekao da su u gradu u 2. Sv. ratu stradale samo 42 zgrade postalo nam je jasno da se rijetko gdje u Njemačkoj može vidjeti ovako očuvan grad.

Gorlitz - stanica

Foto: Krešimir Golubić, Gerlic – željeznička stanica

Gorlitz - Berliner Strasse

Foto: Krešimir Golubić, Gerlic – Berliner Strasse

Gerlic – jedan grad, a dve države

Gerlic je zapravo jedan grad podijeljen između dvije države kao posljedica pomicanja poljskih granica na zapad. Poljski se dio grada naziva Zgorzelec, a danas u ujedinjenoj Evropi dva grada odlično surađuju i funkcioniraju.

gorlitz - rijeka

Foto: Krešimir Golubić, Gerlic – Lužička Nisa, rijeka koja dijeli grad

Podelite ovaj članak…

0Shares

Preuzeto sa: https://www.travelmagazine.rs/feed/

Admin

Read Previous

Ђурић: Очекујем борбу до последњег тренутка у Њујорку

Read Next

Борац из Бањалуке нови шампион Босне и Херцеговине