Deo ogromne kineske rakete pada na Zemlju, zna se kada ali ne i – gde

Deo ogromne rakete koja je lansirala prvi kineski modul za svemirsku stanicu Tjanhe pada nazad na Zemlju, a ne zna se na koju lokaciju na planeti bi mogao da padne.

[embedded content]

Jezgro rakete „Long marč 5B“ visoko 30 metara lansiralo je modul „Nebeska harmonija“ u Zemljinu orbitu 29. aprila, prenosi Gardijan.

Zatim je „Long marč 5B“ ušao u privremenu orbitu, otvarajući mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje, a pad se očekuje 10. maja.

„To potencijalno nije dobro. Poslednji put kada su lansirali ovu raketu njeni veliki metalni delovi leteli su nebom i oštetili nekoliko zgrada u Obali Slonovače. Većina je sagorela, ali su ogromni delovi metala pali na zemlju. Srećom, niko nije bio povređen“, naveo je Džonatan Mekdauel, astrofizičar sa Univerziteta Harvard.

Slični tekstovi

Deo rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.

Nije moguće predvideti gde će pasti kada ga atmosfera povuče nadole, ali Mekdauel je naveo da će najverovatnije pasti u more, pošto okeani pokrivaju oko 71 odsto površine planete.

Ipak, dodaje da bi neki delovi rakete mogli da prežive ponovni ulazak u atmosferu i da bi taj udar bio jednak padu malog aviona sa 1.600 metara.

Na osnovu trenutne orbite, najsevernije tačke nad kojima objekat leti su Madrid i Njujork, dok su najjužnije Velington na Novom Zelandu i južni deo Čilea i raketa bi mogla da padne bilo gde na tom području.

Imajući u vidu brzinu objekta, mala promena na putanji mogla bi mnogo da utiče na to gde će pasti, a povratak na Zemlju očekuje se 10. maja, uz mogućnost da padne dva dana ranije ili kasnije.

Džonatan Mekdauel je istakao da kada bude poznat dan pada na površinu, stručnjaci mogu da predvide tačno vreme udara u periodu od šest sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Sve shvataju lično: 4 znaka sa kojima ne možete ni da se našalite

Read Next

Počele konsultacije dela opozicije i evroposlanika