Dendijas: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine

Nikos Dendijas, koji boravi u Prištini, naveo je da će trgovinska saradnja biti osnova odnosa Prištine i Atine kao i da postoje oblasti u kojima vidi veliki potencijal za dalji razvoj, uključujući kulturu, saobraćaj, transport.

“Dozvolite mi da izrazim našu želju da unapredimo ekonomske odnose i to je razlog zbog kojeg sam u pratnji zamenika ministra zaduženog za međunarodne ekonomske i trgovinske odnose. Nadamo se da će to biti srž naših budućih odnosa. Postoji nekoliko oblasti u kojima može da dođe do značajnog unapređivanja odnosa i saradnje. Pre svega mislim na infrastrukturu, poljoprivredu i kulturu, ali takođe i na veliki prostor za saradnju na polju energetike i gasifikacije energetskih izvora. Verujemo da čitav Zapadni Balkan treba da bude povezan na transjadranski cevovod”, naveo je Dendijas.

Nije govorio da li će Atina priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodajući da je Grčka dosledna stavu da ceo Zapadni Balkan bude integrisan u EU.

“Grčka u potpunosti podržava dijalog Prištine i Beograda i ohrabruje obe strane da intenziviraju dijalog kako bi došlo do održivog rešenja, koje bi pomoglo da se čitav region približi evropskoj porodici”, naveo je Dendijas na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donikom Grvala Švarc.

“Nezavisnost Kosova je nepromenjiva činjenica i treba je prihvatiti što je pre moguće. Potvrđujemo da ćemo nastaviti dijalog sa Grčkom i drugim partnerima i o tom pitanju”, rekla je Grvala Švarc medijima.

Dendijas se u Prištini sastao i sa vršiocem dužnosti predsednika privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Osmanijeva je u susretu sa Dendijasom rekla da su odnosi Atine i Prištine dobri i potencirala je “da će priznanje Kosova od strane Grčke još više produbiti bilateralne odnose”.

U saopštenju iz njenog kabineta navodi se da je Dendijas pružio podršku Prištini na evropskom putu, kao i u procesu liberalizacije viza. 

Predviđen je susret Dendijasa i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva i Bregu: Epidemija dodatno ojačala svest o važnosti regionalnog povezivanja

Read Next

Vučić o KiM: Ne zalažemo se za zamrznuti konflikt, dijalog će biti nastavljen