Demonstranti u Belfastu zapalili autobus i automobile – Džonson duboko zabrinut

Okupljena omladina u delu Belfasta gde žive oni koji se zalažu za ostanak u Uniji sa Britanijom sinoć je zapalila vozila i bacala kamenice na policiju u seriji nasilnih protesta koji su počeli prošle nedelje, preneo je Rojters.

Demonstranti su zapalili i jedan autobus koji su prethodno oteli. 

Nemiri su nastali zbog toga što se zajednica unionista protivi novim trgovinskim barijerama između Severne Irske i ostatka Velike Britanije koje su nastale kao posledica Bregzita.

Iz Demokratske unionističke partije (DUP) su istakli i odluku policije da ne procesuira pripadnike irske nacionalističke partije Šin Fejn zbog velike sahrane koja je održana prošle godine bez, kako navode, poštovanja mera protiv širenja koronavirusa.

Iz Šin Fejna su okrivili DUP zbog podizanja tenzija svojim stavom o trgovinskim sporazumima i pozivom da šef lokalne policije podnese ostavku.

Jučerašnji protesti održali su se u zapadnom delu Belfasta, kod takozvanog “zida mira”, koji razdvaja unioniste od uporišta irskih nacionalista.

Zidovi i ograde su podignuti kako bi se sprečili sukobi dve zajednice koji su trajali tri decenija. Sukobi su okončani mirovnim dogovorom 1998. godine.

Severna Irska je duboko podeljena. Katolički deo stanovništva želi da se ujedini sa Irskom, dok se protestanti zalažu za ostanak u zajedničkoj državi sa Velikom Britanijom. 

Džonson “duboko zabrinut”, iz Irske pozivaju na prekid protesta 

Britanski premijer Boris Džonson sinoć je na Tviteru osudio nasilje i naveo da je “duboko zabrinut” dešavanjima u Belfastu.

“Duboko sam zabrinut prizorima nasilja u Severnoj Irskoj, naročito napadima na Policijsku službu Severne Irske koja štiti građane i lokale, napadom na vozača autobusa i na novinara”, naveo je Džonson u objavi na Tviteru.

Poručio je i da put za prevazilaženje razlika dijalog, a ne nasilje i kriminal.

Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni rekao je da se nemiri i ulično nasilje u Severnoj Irskoj moraju zaustaviti pre nego što neko bude ubijen ili ozbiljno povređen.

“Ovo su prizori koje dugo nismo videli u Severnoj Irskoj, prizori za koje su mnogi mislili da su prepušteni istoriji i mislim da je potreban kolektivni napor da bi se tenzije smanjile”, naveo je Koveni za irski javni servis RTE. 

Vlada Severne Irske će se sastati danas kako bi razmotrila posledice jučerašnjih demonstracija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Dačić: Otvaranje dijaloga i rasprave o ustavnim promenama na sednici skupštinskog Odbora 16. aprila

Read Next

Evropski sud za ljudska prava: Obavezna vakcinacija neophodna u demokratskom društvu