Đedović: Snabdevanje gasom stabilno

Tokom sinoćnog obilaska kompresorske stanice Velika Plana, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović poručila je da u ovom trenutku nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa koje su potrebne za snabdevanje domaćinstva, privrede i toplana.

“Obezbedili smo dodatne količine iz Ruske Federacije i Republike Bugarske. U vreme konstantnog rasta cena gasa na svetskom tržištu, veoma je važno da imamo kontinuirano snabdevanje po povoljnijim cenama. Nastojaćemo da i u narednom periodu obezbedimo dovoljne količine gasa u skladu sa planiranom potrošnjom”, rekla je Đedović, a prenelo ministarstvo u saopštenju.

Ministarka je dodala da su u Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i u skladištima u Mađarskoj.

“Za sigurno snabdevanje gasom od velike važnosti je u upravo Balkanski tok. Ponosna sam što smo za samo dve godine, u jeku kovid krize, uspeli da kroz našu zemlju izgradimo deo gasovoda, bez koga danas ne bismo imali ovako sigurno snabdevanje gasom, niti količine kojima raspolažemo. Kompresorska stanica u Velikoj Plani je jedina kompresorska stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijardi kubika gasa. Balkanski tok učinio je Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi”, izjavila je ministarka.

Aleksej Aleksejev, tehnički direktor kompanije “Gastrans”, koja upravlja kompresorskom stanicom, detaljno je upoznao ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji, da su ekološki standardi iznad evropskih normi, odnosno da emituje dva puta manje ugljen monoksida od evropskog standarda.

Svi radni procesi su automatizovani i digitalizovani, a bezbednosni protokoli su na najvišem nivou, rekao je Aleksejev.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Vilander: Alkaraza ne bi trebalo porediti sa Đokovićem

Read Next

FRIZERKA OTKRILA 2 CAKE KOJE BRIŠU GODINE S LICA: Stilizovanje i održavanje će biti lakše, a izgledaćete MLADOLIKO