Đedović sa Bocan-Harčenkom o energetskoj saradnji

Dubravka Đedović je navela kako je Termoelektrana-toplana (TE-TO), projekat realizovan u saradnji sa ruskim partnerima, prva gasno-parna elektrana u Srbiji namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije a na bazi prirodnog gasa, saopštilo je resorno Ministarstvo.

“Planirana proizvodnja dovoljna je za snabdevanje oko 300.000 prosečnih domaćinstava godišnje, što će u mnogome doprineti energetskoj sigurnosti Republike Srbije”, rekla je ona i podsetila da je gas jedno od ekološki najčistijih goriva.

Ona je podsetila da je Ruska Federacija važan partner Srbije u energetici i dodala da se u ovim izazovnim vremenima jasno vidi koliko je izgradnja gasovoda Balkanski tok kroz stabilno snabdevanje doprinela energetskoj stabilnosti i bezbednosti.

Razgovarano je i o planovima u vezi sa gradnjom novog naftovoda do Mađarske i povezivanja na ruski naftovod Družba.

Bocan-Harčenko je rekao da je ruska strana zainteresovana da pruži punu podršku daljem razvoju energetske infrastrukture u Srbiji.

“Posebno izgradnji gasne interkonekcije sa Bosnom i Hercegovinom i Republikom Srpskom, novog naftovoda do Mađarske, ali i rekonstrukciji energetskih objekata, u čemu su ruske kompanije već učestovale”, rekao je ruski ambasador.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Rud posle velike borbe u tri seta nadigrao Frica i obezbedio polufinale

Read Next

KOLIKO ČESTO TREBA MENJATI DONJI VEŠ? Struka šokirala javnost – “Ne menjam ih dok se NE POCEPAJU”