Debata o KiM premešta se iz Pariza u Brisel, šta je još na stolu Saveta ministara EU

Debata o Kosovu i Metohiji premešta se iz Pariza u Brisel. Visoki predstavnik Žozep Borelj obavestiće evropske ministre o stanju odnosa Beograda i Prištine i najnovijim naporima da se nađu rešenja za otvorena pitanja.

Posle razgovora prosle nedelje u Parizu Borelj je saopštio da kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, dok Priština svoje postupke u vezi sa registarskim tablicama treba da uskladi sa ranijim sporazumima i da odmah započne razgovre o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Slične poruke očekuju se i u ponedeljak – pozivi Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažuju, pokažu spremnost za kompromis i poštovanje ranijih sporazuma.

Kosovo će, prema najavama, biti glavna tema debate o Zapadnom Balkanu Saveta ministara, ali na stolu će biti i druga pitanja, od situacije u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, do pitanja otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Zvaničnici EU uoči sastanka kažu da situacija nije laka i da postoje ogromni politički problemi, ali je dobra vest kako kažu da je Evropa kao nikada ranije angažovana na Zapadnom Balkanu.

Sutrašnji sastanak je ujdno i priprema za samit EU Zapadni Balkan u Tirani 6. decembra, od ministara se očekuju smernice za prvi ovakav sastanak koji se održava u jednoj od zemalja regiona.

Šefovi evropskih diplomatija doneće odluku o nastavku finansijske i vojne pomoći Ukrajini, mogućim novim sankcijama Rusiji i Iranu.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ne možemo bez njih, a ne znamo da imaju rok trajanja

Read Next

Eksplozija u centru Istanbula – šestoro mrtvih, među povređenima i državljanka Srbije