DANAS JE VELIKI ČETVRTAK: Na ovaj dan, pravi vernik ima samo jedan zadatak!

Crkva se tokom bogosluženja na Veliki četvrtakseća jednog od najvažnijih događaja – Tajne večere,kada je Isus oprao noge svojim učenicima, dajući im primer bratske ljubavi i poniznosti.

Prema Jevanđelju, Isus je upravo na Tajnoj večeri uspostavio evharistijski obred – Sveto Pričešće.Stoga se veruje da se i najvećim grešnicima gresi opraštaju ako se pričeste i iskreno pokaju pravo na Veliki četvrtak.

Običaji

Jedan od najstarijih običaja za Veliki četvrtak vezan je za prečišćavanje vode. Verovalo se da kupanje na Veliki četvrtakdonosi lepotu i zdravlje. Na ovaj dan se deca kupaju, pa čak i odojče kako bi bili zdravi i čisti tokom cele godine. Voda koja se donese sa bunara ili izvora, “čistila” se ubacivanjem srebrnog novčića u nju.

Na Veliki četvrtak, devojke su se sa posebnom pažnjom odnosile prema svojoj koži. Uoči Velikog četvrtka, devojke su pažljivo umivale i čistile lice,ali i bacale sapun preko praga.

Na Veliki četvrtak kuća se detaljno čisti.Sve mora da bude na svom mestu, obrisano i oribano. Posle Velikog četvrtka, pa sve do iza Vaskrsa – zabranjeno je čišćenje po kući. Dom se ukrašava svežim cvećem.

Sveća koja se tokom čitave godine palila za praznike, sada se pali i na Veliki četvrtak jer se smatra da njena vatra spasava kuću od zlih duhova.Potom se ova sveća daje u ruke teško bolesnoj osobi kako bi ozdravila.

A najvažnije je da na Veliki četvrtak osoba vodi računa o čistoći misli i duše.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

UBRZAJTE METABOLIČKE PROCESE U TELU I OJAČAJTE IMUNITET: 5 najboljih opcija za opuštanje i poboljšanje stanja kože!

Read Next

JAJE ČUVARKUĆA: Evo zašto ga čuvamo cele godine i šta je JEDINO ISPRAVNO uraditi sa prošlogodišnjim!