Dačić: Zahvalni smo Italiji zbog pomoći u evrointegracijama

Dačić je novinarima rekao da je Srbija zahvalna Italiji zato što se postavlja kao naš advokat, odnosno kao naš predstavnik, koji pored još nekih zemalja, uključujući i Mađarsku, drži pozitivnu konotaciju kada je reč o evropskim integracijama Srbije i čitavog regiona.

“Sa ministrom spoljnih poslova Di Majom razgovarao sam o našim bilateralnim odnosima uz ocenu da smo poslednjih godina te odnose veoma unapredili. To se odnosi i na političku ali i na ekonomsku sferu jer je Italija naš drugi spoljnotrgovinski partner i spoljnotrgovinska razmena je premašila tri milijarde evra a u Srbiji ima skoro 1.250 preduzeća u kojima je većinski kapital italijanski”, rekao je Dačić.

Ocenio je da su u odnosima dve zemlje nedostajala saradnja dve skupštine i to ilustrovao činjenicama da je poslednji put predsednik predstavničkog doma italijanskog parlamenta bio u poseti Srbiji 2012. godine, predsednik Senata 2015. dok je bivša predsednica Narodne skupštine Srbije bila u poseti Italiji 2017. godine.

“Nije nam toliko bila razvijena međuparlamentarna saradnja i ovo je u stvari posle dužeg niza godina jedna prva bilateralna poseta. Ja ću sutra imati sastanke sa predstavnicima oba doma italijanskog parlamenta i sa predsednikom spoljnopolitičkog komiteta italijanskog parlamenta koji je za nas bitan zato što je izvestilac za Srbiju kada je reč o monitoring komitetu Saveta Evrope”, naveo je Dačić.

“Scene na rimskom aerodromu svedoče da smo daleko od normalizacije”

Odgovarajući na pitanje o uticaju pandemije na susrete sa italijanskim zvaničnicima, Dačić je rekao da se nada da polako izlazimo iz tog protokola, kada je reč o posetama i tzv. onlajn komunikacije i naveo da su Italijani zahvalni Srbiji na pomoći koju im je pruziila kada je reč o pandemiji.

“Oni su prošli veoma teške trenutke i svi se toga sećamo. Prošao sam mnoge zemlje i Evrope i sveta i sada u poslednjem periodu kada su se otvorile granice, a scene koje sam video na rimskom aerodromu ukazuju da je to daleko od normalizacije života”, ocenio je Dačić.

Dačić, inače, sa delegacijom Skupštine Srbije koju čine potpredsednica skupštine Elvira Kovač i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Italijom Jovan Palalić, boravi u poseti Italiji na poziv predsednika Predstavničkog doma Roberta Fika.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kancelarija: Nastavljen progon Srba – na Jarinju uhapšen 80-godišnji Srboljub Veselinović

Read Next

Grafiti UČK na dečjem igralištu u Sušici kod Gračanice