Dačić: Vučić zajednički kandidat SNS i SPS za predsednika

Imaćemo jednog zajedničkog predsedničkog kandidata i to će biti Aleksandar Vučić, poručio je predsednik Skupštine Srbije i SPS-a Ivica Dačić i dodao da je to “sasvim logično”.

“Prošli put je Vučić bio naš zajednički kandidat, podržaćemo ga opet ako ga SNS predloži, drugog ne možemo da podržimo, u suprotnom mi ćemo imati svog kandidata”, naglasio je predsednik SPS-a u emisji “Tačno tako” na televiziji Tanjug.

Takođe je napomenuo da bi bilo “politički nekorektno i nezamislivo” da se kandiduje protiv Vučića.

Što se tiče zajedničke liste na parlamentarnim izborima, Dačić je rekao da to zavisi od reakcije biračkog tela, da su to ozbiljna analitička pitanja – u smislu šta će doneti više glasova, kao i da zalaganje za zajedničku listu nije zalaganje da se SPS utopi u SNS i pitanje ideologije, već da li je to logičnije ako već kandidat za predsednika bude zajednički.

Dačić je naglasio i da ako SPS i SNS budu na izbore izlazile sa jednom listom, to će onda biti i na republičkom novou i na nivou Beograda, po istom principu, ali da se još razgovara o tome.

Naveo je i da za devet godina koalicije nije bilo različitih stavova sa Vučićem, da su ponosni na sve što su zajedno uradili, kao i da je doneta odluka o nastavku saradnje, a da je sada fokus na definisanju načina tog zajedničkog nastupa na izborima.

“Opozicija će izaći na izbore” 

Predsednik SPS-a misli da njegova stranka nema razloga da se plaši da li će ući u Skupštinu, pošto je na prošlim izborima imala 10,5 odsto, ističući da je SPS trenutno druga stranka po jačini u Srbiji.

Dačić je govorio i o opoziciji i poručio da nije zabrinut, jer kako je naveo, “vlast koja ima ovakvu opoziciju ne mora da brine za svoju budućnost”.

Uveren je da će opozicija izaći na izbore, ali ne zna kako će učestvovati na njima. Dodaje i da, prema njegovom mišljenju, od bojkota nema ništa – bez obzira na to da li neka od partija prihvata rezultate Okruglog stola.

Govoreći o datumu reforenduma o promeni Ustava, Dačić je rekao da se on planira za 16. januar naredne godine.

Precizirao je da to nije zakucan datum, ali da nema mnogo prostora pošto taj posao mora da završi ovaj saziv parlamenta.

Objasnio je da je sve povezano sa datumom izbora 3. aprila i njihovim raspisivanjem, čemu mora da prethodi raspuštanje Skupštine otprilike 45 dana pre glasanja, što uz sve procedure koje slede nakon samog izjašnjavanja na referendumu daje januar kao poslednji rok za taj posao, a pre toga mora da se donese Zakon o referendumu.

Povodom primedbi zašto se u Zakonu o referendumu menja cenzus za izlaznost građana, rekao da je se to čini kako bi se usaglasio sa Ustavom koji je donet 2006. godine.

“Plan je da se 25. novembra u Skupštini usvoji Zakon o referendumu, a 30. novembra tekst amandmana na deo Ustava koji se menja, neki su mislili da to bude 29. novembar, ali nisam hteo da se to vezuje za vreme socijalizma, i onda 16. januara referendum”, naglasio je Dačić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kako se izboriti sa zimskom depresijom?

Read Next

Vašington post: Trampov skandal u Moskvi, nije se desilo