Dačić: Ustavne promene u oblasti pravosuđa obaveza, ali i potreba

Dačić je tokom javnog slušanja na temu “Promene Ustava u oblasti pravosuđa”, u organizaciji parlamentarnog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, rekao da su potrebne efikasne, pravične i dugoročne promene, zbog čega je zagovornik što šire javne rasprave.

“Očekujem korisne sugestije ljudi iz pravosuđa, sa univerziteta. Kada promene budu izvršene, odnosiće se na sve nas, zbog čega im treba ozbiljno prići”, izjavio je Dačić, naglasivši da su promene Ustava vezane isključivo za pravosudne funkcije.

Ministarka pravde Maja Popović je navela da su promene Ustava uslov za reforme u oblasti vladavine prava, što je prioritet EU.

“Potrebno je ustanoviti veću odgovornost sudija i tužilaca, kao i njihovu kontrolu, uz ocenu stručnosti i dostojnosti, jer će to omogućiti bolje pravosuđe”, rekla je Maja Popović.

Nada Đorđević iz Društva sudija Srbije je ocenila da nije povoljan trenutak za promenu Ustava.

“Promena Ustava podrazumeva da taj proces bude okončan tokom ovog saziva parlamenta, a novi izbori će biti održani već sledeće godine. Taj rok ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor za donošenje ustavnih rešenja”, izjavila je Nada Đorđević.

Prema njenim rečima, procedura promene Ustava treba biti pažljivo sprovedena, za šta je potreban duži vremenski period.

Predsednik Foruma sudija Nebojša Đuričić je konstatovao da je pravosuđe Srbije “staro”.

“Više od 400 sudija će uskoro otići u penziju, uz 300 upražnjenih sudijskih mesta. To znači da će u narednih pet godina biti potreban izbor 700 sudija”, izjavio je Đuričić.

On je rekao da u sudovima godinama nema značajnog broja pripravnika.

Nećemo imati koga da izaberemo za sudije i tužioce, konstatovao je Đuričić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kurti sa Lajčakom: Bitno je utvrditi principe dijaloga

Read Next

Vučić sa Godfrijem: Jačanje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta za Srbiju