Dačić u Rabatu: Maroko će uvek biti uz Srbiju, cilj političko prijateljstvo pretvoriti u ekonomsko

Ivica Dačić je rekao da je poseta delegacije Narodne skupštine Maroku bila uspešna i da je još više učvršćeno prijateljstvo dve zemlje i zahvalio marokanskom narodu na velikom prijateljstvu.

”Maroko će uvek biti uz Srbiju kada je reč o pitanjima našeg teritorijalnog integriteta i kada je reč o Kosovu i Metohiji. Kad god je Srbiji to trebalo, Maroko je bio tu”, rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom industrije, trgovine i digitalne ekonomije Mulajem Hafidom Elalamiem.

Podsetio je da je Maroko glasao protiv prijema takozvanog Kosova u članstvo u raznim međunarodnim organizacijama što su, kako kaže, izbegle mnoge zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

”Maroko nije igrao dvostruke igre i naša ideja je da političko prijateljstvo pretvorimo i u ekonomsko i povećamo spoljnotrgovinsku razmenu koja iznosi oko 30 miliona evra, ali je mnogo manje u odnosu na mogućnosti”, naveo je Dačić.

Dodao je da su članovi delegacije Skupštine Srbije u Maroku razgovarali sa predsednicima oba doma marokanskog parlamenta i dogovorili da dve institucije nastave saradnju, kao i da su pozvali marokanske kolege da posete Srbiju.

“Maroko ostvario impresivne rezultate u ekonomskom razvoju”

Članovi srpske delegacije su razgovarali i sa predsednikom Vlade Sadadom Edinom el Osmanijem i sa ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom, koji je, kaže Dačić, bio veoma jasan i decidiran kada je reč o stavu Maroku prema pitanju KiM.

“U razgovorima sa zvaničnicima Maroka utvrdili smo čitav niz tema i oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Predložili smo ministru industrije da što pre poseti Srbiju kako bismo razmotrili kako možemo da proširimo saradnju”, rekao je Dačić.

Istakao je da je Maroko ostvario impresivne rezultate u ekonomskom razvoju, kao i da obe zemlje imaju odlične rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv koronavirusa.

Ministar industrije, trgovine i digitalne ekonomije Maroka Mulaj Hafid Elalami izrazio je zadovoljstvo sastankom sa delegacijom Skuštine Srbije koju je predvodio predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Elalami je rekao da su na sastanku razmenjena mišljenja o raznim oblastima saradnje između Srbije i Maroka, a posebno u industriji i da je cilj da dve zemlje da kroz Mešovitu komisiju razvijaju ekonomske odnose i da razmenjuju iskustva u domenu energetike i industrije.

”Organizovaćemo posete poslovnih ljudi iz naših zemalja koji će moći da unaprede naše odnose, tako će prijateljstvo i saradnja koju imamo politici i diplomatiji preći i na ekonomski nivo”, naveo je ministar.

U delegaciji Skupštine Srbije su bili i potpredsednik Skupštine Muamer Zukorlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva između Srbije i Maroka Tamara Pilipović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kurc: Kritike na račun Srbije zbog saradnje sa Rusijom i Kinom neopravdane

Read Next

Vučić: Od EU više od 11 miliona evra podrške za migrante