Dačić: Srbija zahvalna Maroku na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje

Ivica Dačić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Maroku, razgovarao je sa predsednikom Predstavničkog doma Parlamenta Habibom El Malkijem o saradnji Srbije i Maroka, ističući da su dve zemlje stari prijatelji i da se podržavaju u međunarodnim organizacijama.

Podsetio je da se ove godine obeležava 60 godina od prvog Samita nesvrstanih, koji je održan u Beogradu na poziv tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, a da je na toj konferenciji učestvovao i marokanski kralj Hasan Drugi.

”Naše prijateljstvo i danas traje, izuzetno smo zadovoljni razvojem naših bilateralnih odnosa i veoma smo zahvalni Maroku na podršci koju nam pruža u pitanjima teritorijalnog integriteta kao što je pitanje KiM”, rekao je Dačić.

Naglasio je da Srbija ima veliko razumevanje za politiku i stavove Maroka u rešavanju određenih otvorenih pitanja, kao što je Zapadna Sahara ističući da je pitanje teritorijalnog integriteta nesporno i da treba da se temelji na odlukama UN.

”Smatramo da predlog za autonomiju u okviru marokanske države treba veoma ozbiljno da se razmatra u svim svetskim forumima. Srbija i Maroko podržavaju jedni druge po ovim pitanjima koja su za nas najvažnija”, rekao je Dačić.

Istakao je da Srbija i Maroko žele da neguju prijateljstvo i kroz saradnju Poslaničkih grupa prijateljstva, kao i da unapređuju ekonomsku saradnju.

Dačić je rekao da je zadovoljan zbog posete Maroku ističući da je u zvaničnoj poseti toj zemlji bio i kao premijer, ministar policije i ministar spoljnih poslova i da je zadovoljan što se ponovo sreo sa El Makijem.

”Zadovoljstvo što ponovo vidim svog prijatelja sa kojim se treći put srećem, on je bio u poseti Srbiji prilikom inauguracije predsednika Vučića”, kazao je Dačić.

Predsednik srpskog parlamenta kaže da žali zbog žrtava pandemije kovida 19 u Maroku, i napominje da i Maroko i Srbija imaju dobre rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv  koronavirusa i da su obe zemlje obezbedile značajan broj vakcina različitih proizvođača.

Dačić je naveo da je Srbija, osim uspeha na zdravstvenom planu, i u ekonomskom smislu stabilna, i da je rast BDP-a na veoma visokom nivou i jednom od najviših u Evropi.

U delegaciji Skupštine Srbije, koja je u poseti Maroku, su i potpredsednik Skupštine Srbije Muamer Zukorlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Marokom Tamara Pilipović.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Britanski ministar odbrane prvi put u poseti Srbiji

Read Next

Novinar Hartmut Zomeršu za Berliner cajtung: Ko će odgovarati za NATO bombardovanje Srbije