Dačić: Razgovori vlasti i opozicije nisu fontana želja

Da li se gotovo godinu dana od održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, dijalog vlasti i opozicije pomerio sa mrtve tačke? Pošto je juče Završena prva runda razgovora dela opozicije i predstavnika Evropskog parlamenta oko poboljšanja izbornih uslova, danas u podne evropska četvorka će se sresti i sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, kako bi definisali šta je u prethodnom periodu urađeno i kuda dijalog vodi.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je za Dnevnik RTS-a da on radi po pravilima koja su ustanovljena na početku dijaloga, razmenom pisama Mekalistera i bivše predsednice Skupštine Maje Gojković.

Prema njegovim rečima, predsednik parlamenta je pokrovitelj dijaloga vlasti i opozicije, a Evropski parlament posreduje u dijalogu.

“Preneto mi je da budem pokrovitelj. Sa druge strane zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću što je pristao da dođe na tu sesiju. Imamo stranke koje žele i one koje ne žele učešće stranaca u dijalogu”, naglasio je Dačić

Dodao je da su imali 28. uspešan sastanak, a u međuvremenu i evropski parlamentarci su imali sastanke. Naveo je da će se sada međusobno informisati i dogovoriti se o agendi.

“Sastanaku smo prisustvovali predsednik Vučić i ja, dogovor je da od sledećeg ponedeljka imamo radne grupe. Jeste da se vodi razgovor na dva koloseka, ali nema posredovanja EP, oni su pomagači”, naglasio je Dačić i podvukao da je to veoma važno pošto “forma postaje suština”.

Predsednik parlamenta je rekao da je na sastanku 28. dogovoreno da će proces dijaloga biti završen šest meseci pre izbora.

Kada je reč o medijskim zahtevima opozicije, Dačić kaže da ako je tačno da su tražene frekvencije, onda se vidi da nema zahteva da se razgovara o drugim stvarima i o unapređenju izbornog procesa sem o medijima.

“Nije pitanja osvajanja kote na planini pa ćemo se boriti do poslednje žrtve, pitanje je da li može da se unaprede izborni uslovi ili je reč o stranačkom performansu”, naveo je Dačić.

Prokomentarisao je i ujedinjenje SNS-a i SPS-a Aleksandra Šapića i pozdravio ideje o ukrupnjavanju političke scene, ali i dodao da to nije stvar SPS-a.

“Mi nikada nismo bili deo izborne liste SNS-a. Moguće je da idemo na izbore na zajedničkoj listi”, kaže Dačić.

Govoreći o najavama hrvatske vojne baze na Kosovu i Metohiji, Dačić kaže da je vojno prisustvo rešeno Rezolucijom 1244. “Može da se ne poštuje, ali to bi imalo refleksije u Savetu bezbednosti”, zaključio je predsednik Skupštine Srbije. 

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Federer i De Niro snimili reklamu, možete li da pogodite o čemu je (video)

Read Next

Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju