Dačić pred sednicu o KiM: Teško do konsenzusa, stranke ne smeju da se dele po najvažnijim pitanjima

Ivica Dačić je rekao, povodom sednice Skupštine na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić predstaviti izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine, da je veoma teško doći do konsenzusa.

“Nažalost, postoje političke stranke koje ne mogu da shvate da mogu da postoje podele po mnogim pitanjima, ali da po najvažnijim kao što je Kosovo mora da postoji državno jedinstvo i politička stabilnost”, smatra predsednik parlamenta.

Juče je održan sastanak sa vanparlamentarnim strankama bez posredstva stranaca na istovremeni zahtev, naveo je Dačić, i predsednika Vučića i samih tih partija.

Ocenjuje da su to patriotske stranke, koje imaju stav da ne bi trebalo da postoje razlike oko nacionalnih pitanja.

“U tom smislu je dogovoreno i zaključeno da se redovno održavaju ovakvi sastanci, i to daje posebnu političku snagu, pored današnje sednice”, istakao je Dačić.

Napominje da se u dijalogu o Kosovu i Metohiji nije promenilo ništa što se tiče težine situacije.

“Izazovi su ostali isti, možda još jači, pritisci sve teži, od nas se traži sve, a ne nudi gotovo ništa”, napomenuo je Dačić i dodao da je zato Vučić i tražio da se obrati i da poslanicima kaže o težini situacije.

Uveren je da Vučić neće podleći pritiscima, da nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost Kosova, ali da će uložiti sve da se sačuva mir i dođe do nekog kompromisa.

Dijalog uz posredstvo stranaca, kad stižu predstavnici EP

Što se tiče dijaloga sa ostatkom vanparlamentarne opozicije, u posredovanje Evropskog parlamenta, Dačić kaže da je taj deo još u pripremnoj fazi.

“To pre svega zavisi od agende evropskih poslanika, oni su imali zabranu putovanja. Vreme je da se otpočne i taj deo dijaloga. Razmišlja se o nekom terminu, kad bi oni mogli da dođu u Beograd, između 8. i 11. jula, ali to još nije potvrđeno”, rekao Dačić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić danas u Skupštini predstavlja izveštaj o pregovorima u Briselu

Read Next

Brnabićeva u Luksemburgu sa Boreljom – mogu li se pregovori o pristupanju EU pokrenuti sa mrtve tačke