Dačić: Poslanici 8. juna razmatraju pitanje promene Ustava

Na javnom slušanju na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa Ivica Dačić je objasnio da bi posle toga Odbor za ustavna pitanja trebalo da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani.

Dačić je rekao da je namera, imajući u vidu značaj promena, da se u širokim konsultacijama, kao i sa najkompetentnijim predstavnicima pravne struke, dođe do širokog konsenzusa, a samim tim i do rešenja koja će biti dugoročna, efikasna i pravična.

Predsednik parlamenta je podsetio da se danas održava drugo javno slušanje i da se već sada ulazi u niz otvorenih debata koje će biti organizovane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Ponoviću da je predmet naše pažnje izmena onih odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno načina izbora pravosudnih funkcija, tako da o drugim promenama neće biti reči”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, promene su jednim delom obaveza koja proističe iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, ali da je većim delom to naša potreba da ustavni sistem omogući maksimalnu zaštitu i jednakost građana pred zakonom, pri čemu će snažna garancija tih prava biti i novi, moderniji način izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

U Skupštini Srbije su na javno slušanje došli predstavnici pravnih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, zatim Pravosudne akademije, advokatskih komora, međunarodnih organizacija, pravosudnih institucija i stručnih asocijacija.

U narednim krugovima javnih slušanja planirano je učešće i predstavnika civilnog sektora, kao i svih drugih zainteresovanih strana za ovo veoma važno pitanje.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vulin i Hojs o organizovanom kriminalu i ilegalnim migracijama

Read Next

Vučić za češki radio: Srbija želi u EU, pitanje KiM veliki problem