Dačić: Odazvao se veliki broj stranaka na međustranački dijalog

Ivica Dačić je za Tanjug rekao da će predstavnici tih stranaka izneti svoja mišljenja u vezi sa izbornim uslovima i dati svoje predloge.

“Do sada se odazvao veliki broj stranaka, neke su već dostavile platforme, a neke će o tome govoriti u sredu. Na sastanku će pored stranaka vladajuće koalicije učestvovati i opozicione stranke kao što su DSS, Dosta je bilo, Dveri, SRS”, rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je dodao da će SPAS Aleksandra Šapića učestvovati samo u dijalogu bez stranaca.

Ima i stranaka koje su najavile da žele da učestvuju na sastanku bez stranaca, ali i koje su istakle da će se odazvati pozivu ukoliko ga dobiju od evroparlamentaraca.

“Sve u svemu mislim da je ovo veoma važan politički korak za ukupnu političku stabilnost Srbije”, poručio je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, pravila ovog dijaloga su takva da se dok traje dijalog o njemu ne govori mnogo u medijima, odnosno biće zatvorenog tipa.

“Nema snimanja onoga o čemu se govori, nema izjava posle toga, nema interpretiranja dijaloga, odnosno smatra se da ništa nije dogovoreno dok se na kraju sve ne dogovori”, rekao je Dačić.

Zahvalio je predsedniku Republike što je najavio da će se, kako kaže, odazvati pozivu, te da smatra da je time pokazao da je državnik, a ne samo predsednik stranke.

Na pitanje da li će u tom dijalogu učestvovati i stranke takozvane bojkot opozicije, Dačić podseća da je on pozvao sve stranke da dostave paltforme, a da “to nisu učinile Đilasova i Jeremićeva stranke, za razliku od grupacije Borisa Tadića”, iako, kako kaže, neće učestvovati u tom dijalogu.

“One stranke koje žele da učestvuju samo u dijalogu uz prisustvo EP neće učestvovati na ovom sastanku”, precizirao je Dačić.

Predsednik parlamenta je kazao da su predstavnici EP imali onlajn sastanke sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, a da će posle Vaskrsa razgovarati sa stranakama koje su van parlamenta, te da će sa njim, kao predsednikom skupštine, koja je pokrovitelj dijaloga, o daljim koracima razgovarati 7. maja.

“Ja ću ih informisati šta smo mi razgovarali na ovom sastanku sa predstavnicima stranaka koje ne žele učešće stranaca”, rekao je Dačić i ocenio da dijalog uz pomoć EP sigurno neće početi u aprilu i maju po agendi koju je dao EP.

Međustranački dijalog bez stranaca je zakazan za sredu u 17 časova u maloj sali Narodne skupštine.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Kurti potvrdio učešće u dijalogu sa Beogradom

Read Next

Vjosa Osmani: “Non-pejper” sadrži ideje Beograda i Moskve