Dačić: Kompromis u dijalogu Beograda i Prištine realno stanje na terenu

U intervjuu za Dojče vele, Ivica Dačić je pojasnio da je stanje na terenu takvo da “Srbija nema puni suverenitet u Prištini, niti Priština na severu Kosova, i da to može da se reši kompromisom”.

“Da li ta situacija na terenu može da se izmeni osim ratom? Da li može da se izmeni na primer kompromisom? Može. Bolje kompromisom. Dakle, za mene je kompromis realno stanje na terenu”, rekao je Dačić.

Upitan da li to znači podelu ili razmenu teritorija on je kazao da bi sve to trebalo da bude deo dogovora.

“Znate, mi sada dolazimo u situaciju da, ko god sad govori o tome, misli na situaciju da Srbija treba da prizna Kosovo. Hej, nemojmo da polazimo od toga. Imamo li mi situaciju da neko predloži neko rešenje koje bi predstavljalo kompromis i srpskih i albanskih interesa? Za sada niko ne želi da se time bavi, niko ne želi da preuzme odgovornost”, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Beograd u jednom trenutku priznati kosovsku nezavinost, Dačić kaže da nećemo prihvatiti nikakvo jednostrano rešenje.

“Samo da se razgovara i da se dijalog nastavi. Ja još jednom ponavljam: za mene je prihvatljivo sve što bi moglo da se podvede pod neki kompromis koji obuhvata deo i jednih i drugih interesa. Ali, me Vi sada pitate o nečemu u čemu ja ne učestvujem”, naglasio je on.

Kako je rekao, u Berlinu su razočarani stavom premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija koji ne priznaje prethodno potpisane sporazume, odnosno smatra da treba da ih sagleda da bi odlučio o nastavku dijaloga.

“Pitanje nestalih treba da bude prioritet”

Kada se radi o pitanju nestalih, Dačić kaže da to pitanje treba da bude prioritet, ali da se tu ne radi samo i pitanju nestalih Albanaca, već i o nestalima iz BiH, Hrvatske, nestalim Srbima sa KiM.

“Ne znam kako vi mislite da političari treba o tome da imaju odgovornost zato što ne postoji ništa u Srbiji što je bilo, a da ja znam, da je nekom nessto zabranjeno ili naređeno da nešto ne radi. Isto tako znam da ima primedaba i iz drugih sredina, ali isto tako i mi imamo primedbe na Prištinu i na neke druge. Mi smo im dali spisak gde treba da se traži, ali oni to neće da rade”, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, to pitanje je pokrenuto pre nekoliko godina, bile su donete i određene rezolucije tim povodom, ali to treba da bude van političkih pitanja.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Drecun: Napadi na decu su najopasniji vid nasilja

Read Next

Vučić i Nariškin o bezbednosnoj situaciji na Balkanu i u svetu