Dačić: I neke proevropske stranke protive se promeni Ustava

Paradoks je, kaže Dačić, i da se mnoge stranke koje govore o tome da su proevropske političke partije takođe protive promeni Ustava.

Dačić je u tom smislu upitao predstavnike diplomatskog kora, koji su prisustvovali javnom slušanju, da li je sve što se radi u vezi sa promenom Ustava u skladu sa njihovim preporukama.

“Ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa. To govorim, jer ne bih voleo da se ova priča pretvori u odnos vlasti i opozicije, stranaka jedne ili druge orijentacije, a da ovo što radimo na kraju doživljava kritike i ako se to radi na vašu preporuku, zato bi bilo značajno da se čuje i vaš stav”, rekao je Dačić.

On je naveo da su u Narodnoj skupštini održane četiri runde javnog slušanja, na kojima su pored narodnih poslanika učestvovali predstavnici pravosuđa, advokatskih komora, univerziteta i civilnog sektora koji se bavi vladavinom prava.

Dačić je podsetio da će 8. juna biti održana plenarna sednica parlamenta posvećena upravo ustavnim promenama.

Kako je naveo, narodni poslanici će se izjasniti o predlogu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o izmeni Ustava.

“Nakon toga Odbor će utvrditi konkretan tekst izmena Ustava, odnosno amandmana, o kojem će se Narodna skupština u plenumu ponovo izjasniti”, rekao je Dačić.

Ponovio je da će posle biti sproveden referendum na kojem će građani dati konačnu reč o ovim predlozima.

Podsetio je da je potrebno u međuvremenu doneti i novi zakon o referendumu koji je trebalo da bude donet do kraja 2008. godine.

Današnjem javnom slušanju su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS-a i ambasada više država.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Mihajlović: U slučaju Stefanovića treba da reaguju institucije

Read Next

Vučić s Falkonijem: Srbija za kompromis uz nacionalne interese