DA LI TREBA NOSITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKE OSOBE? Vladika Grigorije ima odgovor s kojim se Srbi nikako ne slažu

Episkop diseldorfski i cele Nemačkevladika Grigorije vernicima pristupa na vrlo savremen način, te im se vrlo često obraća i preko društvenih mreža. Na taj način razbija brojne predrasude o verovanjima i običajima, rešavajići brojne nedoumice kod ljudi. Nedavno se osvrnuo na pitanje nošenja crnine posle gubitke voljene osobe, koje često izaziva oprečna mišljenja kod naroda.

Naime, naše starije generacije, ako i oni konzervativniji Srbi veruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije neretko ovaj ovbičaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uverenja.

sahrana

Baš tu dilemu je razrešio na svom Tviter nalogu vladika Grigorije.

– “Da li treba nositi cninu nakon smrti bliske osobe?!” Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz -istakao je vladika.

Vladika Grigorije naglasio je da crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

žena, Moda, Ozbiljna, Depresija, Tužna, Naočare, Crna Majica

– U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni – upozorio je i dodao:

– Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite – bio je više nego jasan.

Admin

Read Previous

BEZ OVE NAMIRNICE SRBI NE MOGU DA ZAMISLE NIJEDNO JELO: Stručnjaci sada potvrdili da snižava šećer u krvi za čak 50 %

Read Next

Naterala verenika da potpiše ugovor: Ako je ikad prevari, doživotno će raditi ovo