Da li je spavanje bez odeće kada su vrućine zdravo?

Iako se često nabrajaju dobre strane spavanje bez ijednog komada odeće na sebi, stručnjak za spavanje iz britanske klinike Bupa’s Cromwell dr. Džulijus Patrik kaže da po velikim vrućinama nije preporučljivo spavati go jer noću naša telesna temperatura pada bez obzira koliko je napolju vruće.

– Kad spavate goli, znoj se sakuplja na telu i tamo ostaje, što nije dobro jer će tokom noći temperatura tela znatno pasti, a znoj će vas previše rashladiti – rekao je dr. Patrik, koji savetuje spavanje u pidžamama i spavaćicama od laganih i prozračnih materijala, koji će s tela upiti znoj.

Drugi način da nam tokom sparnih noći ne bude prevruće je, kaže on, tokom celog dana držati spuštene roletne ili navučene zavese u spavaćoj sobi, da ne ulaze svetlost i toplota.

– Ako vam je u sobi toplije nego napolju, nemojte ceo dan držati otvorene prozore, već ih otvorite tek pre nego uđete u krevet – predlaže on.

Takođe, dodaje, s kreveta pomerite teške, debele prekrivače, a ostavite samo pamučnu posteljinu ili lagani pamučni prekrivač.

Slični tekstovi

– Tanki pamučni prekrivači upijaju znoj, pa je bolje da ih imate kraj sebe – rekao je, a za bolji san po velikim vrućinama preporučuje i tuširanje pola sata pre spavanja.

– Ne morate se, kako mnogi misle, tuširati hladnom vodom da biste se rashladili; u tome pomažu čak i topli tuš ili kupka koji takođe spuštaju našu bazičnu temperaturu – objasnio je za Kosmopolitan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Interesantno: Divlja mačka kao kućni ljubimac (video, foto)

Read Next

Na crkvi u Prištini ispisan grafit “Isus mrzi Srbe”