Da li je Nirvana pokrala Parni Valjak? (video)

Pre skoro tačno 32 godine, 15. juna 1989. godine, izašao je “Bleach“, debitantski album jednog od najboljih grandž bendova svih vremena – Nirvane.

“Sub Pop“ izdao je ovaj album i to je jedini Nirvanin album koji je izdala ova kuća, a zanimljivo je da je na ovom albumu bubnjeve svirao Čed Čening, dok je na ostalim za palicama bio Dejv Grol, sadašnji ritam gitarista i pevač grupe Foo Fighters.

“Bleach“ je u SAD dobro prošao – prodato je 1,9 miliona kopija i na listi najboljih grandž albuma nalazi se na 13. mestu.

I posle 32 godine kasnije postavlja se pitanje – da li je Nirvana pokrala Parni Valjak za uvod i generalno ritam pesme?

[embedded content]

Slični tekstovi

Naravno, treba uzeti u obzir da je basista i osnivač benda bio Krist Novošelić, Amerikanac hrvatskog porekla.

Krist je rođen u Kaliforniji, roditelji su mu hrvatski imigranti Kristo i Marija – otac mu je sa Iža, dok mu je majka iz Privlake.

Novošelići su živjeli u hrvatskom delu Los Anđelesa San Pedru, a kada je imao 15 godina, roditelji su ga poslali u Hrvatsku. Tamo je živeo sa babom i dedom u Zadru i bila je to 1980. godina.

Slušao je tadašnji jugoslovenski rok, sjajne bendove iz cele SFRJ i oni imali veliki uticaj na njega, što se tiče muzičke karijere.

Tada se zainteresovao i zavoleo Prljavo Kazalište, Zabranjeno Pušenje, Parni Valjak i Azru.

Mnogi nagađaju da je Krist upravo tada čuo pesmu Hrast, koja mu je bila jedna od omiljenih. Ona je izašla 1979. godine, deset godina pre Nirvanine numere About a Girl.

[embedded content]

Kada ga je njegov brat Robert upoznao sa Kurtom Kobejnom i kada je započeta cela priča oko Nirvane, Novošelić je puštao Kobejnu jugoslovenski rok. Upućeni izvori navode da su se Kobejnu svideli neki rifovi i da je na kraju i od Parnog Valjka uzeo ritam za svoju pesmu About a girl, koja je posvećena njegovoj tadašnjoj devojci Trejsi Marander, pišu mediji.

Ništa nije potvrđeno, ali muzika obe pesme praktično isto zvuči.

Treba i obratiti pažnju na činjenicu da je Krist pisao veliki broj pjesama zajedno sa Kobejnom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Putin otkrio do sada nepoznate stvari o Bajdenu

Read Next

Brnabićeva doputovala u Beč, učestvuje na konferenciji o Zapadnom Balkanu