Cvet koji svakoj bašti donosi atmosferu mora i Mediterana (foto)

Drvenastu listopadnu penjačicu, koja može narasti čak do 25 metara u nekim slučajevima, u 18. veku otkrio je botaničar Filbert Komerkon, koji je nazvao u čast Luisu Antoineu de Bugenvilu, francuskom moreplovcu koji je oplovio svet i iz Brazila u Francusku doneo taj cvet.

Danas postoji više od 300 podvrsta bugenvilije, a nastale su ukrštanjem južnoameričkih vrsta. Kako su mnogi hibridi menjali svoje osobine zbog ukrštanja, teško je odrediti originalne pretke.

Vrtove najčešće krase tamnoružičaste nijanse cveta, ali ukrštanjem su nastale i žute, narandžaste i crvene boje.

Kako uzgajati bugenviliju?

Bugenvilija se može posaditi u kasno proljeće ili rano ljeto, pa je upravo sada idealno vrijeme za to. Voli vrlo osunčane prostore, a može podnijeti temperature koje se penju i iznad 35 Celzijevih stupnjeva.

Upravo je zato ona često ukras mediteranskih vrtova, gde se i kao penjačica može uzgajati uz zidove kuće, ograde, pergole i verande. Moguć je i drugi način rasta, pa ako joj se ne obezbedi potpora, biljka će se jednostavno raširiti po tlu i stvoriti svojevrsni „tepih“.

Iako je reč o prvenstveno mediteranskoj biljci, moguće je uzgajati i u kontinentalnim krajevima, ali se preporučuje da to onda bude u saksijama kako bi se mogla uneti u kuću čim se pokažu prvi znakovi jeseni. Kada se temperatura spusti ispod 12 stepeni, biljka u kontinentalnim krajevima može izgubiti lišće, pa i to treba imati na umu.

Velika prednost bugenvilije je ta što odlično podnosi sušu, pa je ne treba često zalivati, a i ako koji put zaboravite na vodu, biljka vam neće to zameriti. Štaviše, preterano zalivanje može dovesti do truljenja korena, pa je manje u ovom slučaju svakako više.

Bugenvilija obično cveta u kasno proleće i rano leto, ali redovnim otklanjanjem osušenih cvetova može se podstaći bujanje i cvetanje, pa tako nije retkost da to potraje sve do kraja leta. Ipak, kada uklanjate osušene delove, svakako nosite baštenske rukavice jer bugenvilija ima trnje koje joj služi kao zaštita u prirodnom staništu.

Svoje najbolje ruho pokazaće tokom četvrte i pete godine rasta, a ako želite da je podelite s prijateljicama i porodicom, vrlo se lako može razmnožavati reznicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

NARODNI OBIČAJ KOJI SE POŠTUJE NA VIDOVDAN: U noći uoči praznika događa se ČUDO, potrebne su vam samo 3 stvari za to!

Read Next

Ljudi stavljaju beli luk u nos, nisu ni svesni koliko to može da bude opasno