Čuveni intervju princeze Dajane dobijen na osnovu laži, pljušte ostavke na Bi-Bi-Siju

Producentske smernice su “Biblija” za svakog novinara Bi-Bi-Si-ja. Novinar Martin Bašir bacio ih je pre četvrt veka niz vodu kako bi dobio istorijski intervju sa princezom Dajanom. Posledice su dugoročne i tragične.

“Novinar, koji se oteo kontroli, obezbedio je intervju obmanom, što je neprihvatljivo i skandalozno. Bi-Bi-Si nije ništa podrobno istražio i, što je najgore, zataškao je sve što je mogao”, kaže lord Grejd, predsednik upravnog odbora Bi-Bi-Sija od 2004-2006 godine.

Žrtve prikrivanja obmane bili su otpušteni uzbunjivači u samom Bi-Bi-Siju. Zaposleni, kome je Bašir naredio da falsifikuje dokumente date na uvid princezi, najavljuje tužbu za izgubljene prihode.

“Ja sam bio taj koji je ukazao na grešku u nečemu što su svi smatrali prelepim i svi su se okrenuli protiv mene”, navodi grafički dizajner Mat Vajsler.

Istraga lorda Dajsona potvrdila je višedecenijske tvrdnje brata princeze Dajane, erla Spensera, da ju je Martin Bašir obmanuo lažima o njenoj porodici, prijateljima i okruženju.

“Propusti Bi-Bi-Sija značajno su doprineli njenim strahovima, paranoji i izolaciji, kojih se sećam tokom poslednjih godina sa njom”, ističe sin princeze Dajane, princ Vilijam.

Princ Vilijam zahteva da se sporni intervju više ne emituje, a slučaj je sada u rukama policije.

“Moje kolege, a posebno ministar kulture, će sa Bi-Bi-Sijem sledeće godine preispitati strukture uprave i odgovornosti. To je šansa, ponavljam, šansa za Bi-Bi-Si“, poručila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Budućnost britanskog javnog servisa biće rešavana u trouglu između vlade, Kensingtonske i Bakingemske palate i samog Bi-Bi-Sija. Nastaje vreme preispitivanja, a epilog tek sledi.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

RTS u Izraelu: Situacija i dalje zapaljiva, multietničke sredine “na radaru” bezbednosnih snaga

Read Next

Pucnjava na koncertu u Južnoj Karolini – ubijena devojčica, 14 ranjenih