Čuvajte zdravlje: Ove namirnice izbacite iz ishrane!

Dobro obratite pažnju…

Kada je ishrana u pitanju, svi manje više znaju kako izgleda balansirana i zdrava ishrana. Međutim, uprkos tome, „slatkih grehova“ se teško odričemo.

Ipak, ukoliko zaista volite sebe, ovih osam namirnica bi trebalo u potpunosti da izbacite iz upotrebe:

Čips
Jedna mala kesa čipsa sadrži 125 kalorija i 10 grama masti (tri grama su zasićene masti). Ako jedete na primer samo tri kesice čipsa nedeljno, za godinu dana ćete uneti, samo kroz čips 23400 kalorija. Ukoliko baš imate želju za čipsom, možete napraviti i vašu, zdraviju varijantu. Narendajte tanko krompir, poređajte ga na pek papir, začinite i zapecite.

Toping ili šlag iz boce

Slični tekstovi

Sočni kakvi jesu, uglavnom sadrži kukuruzni sirup ili hidrogenizovano biljno ulje – stvari koje nisu poželjne u arterijama. Jedna kašika sirupa sadrži 32 kalorije, ali niko ne može da se zaustavi na jednoj. Umesto topinga koristite voćni jogurt ili jogurt od vanile, ukusno je podjednako, a manje štetno.

Krofne

Beli šećer, belo brašno, margarin i sve to duboko potopljeno u ulje. Prosečna krofna sadrži 200 kalorija i 12 grama masti.

Testenine

Testenine sa puterom, parmezanom i raznim ukusnim sosevima svi vole. Ono što većina ne zna jeste da jedna porcija sadrži u proseku 453 kalorije i 33 grama masti. Umesto obične testenine koristite integralnu, a što se soseva tiče, gledajte da ne sadrže sireve, pavlake…

Kobasice

Bilo da ih jedete za doručak ili kao meze uz pivo, one su jednako nepoželjne u vašem organizmu. Jedna prosečna svinjska kobasica sadrži 217 kalorija i oko 20 grama masti. Ako baš volite kobasice, nađite manje kaloričnu zamenu, kao što su pileće kobasice ili vegeterijanska varijanta kobasica sa sojom.

Pržena piletina

Ako piletinu pržite u ulju, belo meso, iako dijetalno, imaće 400 kalorija i oko 22 grama masti. Zamenite prženje grilovanjem, kuvanjem ili pečenjem u rerni i dobićete zdraviji obrok.

Pomfrit

Jedna veća porcija pomfrita koja se uobičajno dobija u restoranima, sadrži oko 570 kalorija. Ako uz pomfrit uzmete i hamburger, dodajte na to još 670 kalorija. Pomfrit, kao i čips, možete napraviti sami, u zdravijoj varijanti, a postupak je takoreći isti. Krompir isecite u obliku pomfrita, poređajte po pek papiru, začinite i zapecite.

Svež beli hleb

Parče belog hleba sadrži 65 kalorija. Nema veliku hranljivu vrednost, ne sadrži dovoljno vitamina i minerala koje sadrži hleb od heljde ili ražani, pa zbog toga stičete osećaj lažne sitosti – kaže nutricionista Nataša Đukić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Cvetaće i listaće brže nego pre: Ovih 5 stvari uradite sa sobnim biljkama ovog proleća

Read Next

Na ovakav seks ne pristajte!