ČUVA IMUNITET, PODSTIČE USPEH I SMANJUJE STRES: Kako na poslu uraditi blagotvoran mentalni trening

4 mentalne vežbe koje možete da uradite na poslu – čuvaju zdravlje, podstiču uspeh!

Izvor: Shutterstock

Mentalni treninzi na radnom mestu za zaposlene i menadžere sastavni su deo uspešnih svetskih kompanija. Google, Apple, Aetna, Unilever, Bank of America, Golden Sachs Group i mnoge druge, ulažu milione dolara u interne programe povećanja sreće i svesnosti pa ponosno objavljuju rezultate koje njima postižu. 

Pročitajte još

Google je povećao zadovoljstvo zaposlenih za 37%, a Aetna, komapnija koja deluje u području zdravlja, u proseku je, po zaposlenom, povećala produktivni rad za 62 minute nedeljno. To je u novčanoj protuvrednosti – 3.000 dolara na godinu po zaposleniku (ima ih više od 47.000). Mnoge od tih kompanija imaju tzv. sobu za tišinu, koja zaposlenima pruža miran kutak gde mogu raditi svoje mentalne treninge.

Važno je napomenuti da je proteklih godina, u nekim državama zapada, glavni uzrok bolovanja upravo mentalno zdravlje zaposlenih. Glavni činioci koji su uzrokovali porast lošijeg mentalnogzdravlja su intenziviranje rada s višestrukim zahtevima i potreba za multitaskingom. To jednako pogađa privatni i javni sektor (učitelji, policija, zdravstveni radnic, itd.)

Konsultantska kompanija McKinsey objavila je izveštaj u kojem napominje da se lideri u velikim privatnim kompanijama sve više osećaju „zatrpani“ i da se unazad 10 godina poslovanje promenilo. Zaposleni na vodećim pozicijama napominju da rade u zbunjujućoj novoj okolini u kojoj je malo što sigurno, tempo je brži, a dinamika kompleksnija. Neki se osećaju „preplavljeno“ svim obavezama i zadacima. 

Saznajte i…

Naučno je dokazano da mindfulness mentalni treninzi na individualnom nivou smanjuju teskobu, razdražljivost, depresivnost i pomažu boljem nošenju sa stresnim situacijama i poteškoćama. Takođe, takva vrsta treninga dovodi do merljivo većih kognitivnihveština kao što su vreme reagovanja, funkcionisanje radne memorije, donošenje odluka, ali i snažnijeg imuniteta.

Kako isprobati mentalni trening na radnom mestu:

1. Ako osećamo ljutnju ili negativne emocije pre/posle sastanka, sednemo na sto, položimo celu površinu stopala na pod i stavimo punu pažnju na stopala. Budimo nekoliko minuta fokusirani na stopala. Osetimo telesne senzacije u stopalima dok duboko dišemo (kroz) u taj deo tela.

2. Ako osećate da vam je potrebna emocionalna podršku na radnom mestu, ali nema nikoga da vam je pruži, fokusirajte se na disanje stoamkom i stavite ruku na područje stomaka ili srca.

3. Često hodamo po kancelariji. To možemo činiti mentalno vježbajući. Kako? Kada hodamo po kancelariji činimo to s potpunom svesnošću na naše celo tijelo. Fokus je na stopala i uzemljenje. To će nahraniti naš duh i telo pa, na neko vreme, odvratiti pažnju sa misli.

Izabrano za vas…

Tekst: Iva Mia Krušlin

Izvor: Sensa.hr

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lifestyle/

Admin

Read Previous

SUTRA, 26. MAJA, OČEKUJE NAS KRVAVI MESEC: Noćas obavezno uradite OVO!

Read Next

DAME, OBAVEZNO SREDITE KUĆU VEČERAS! Žene se spremaju za pomračenje Meseca, 3 stvari mogu da privuku sreću