Čović: Napad na manastir nova provokacija Prištine

“Napad na oca Savu Janjića plasirala je NVO ‘Savez za zaštitu ljudskih prava’ iz Prištine koja je 2004. godine plasirala laž da su Srbi, u selu Čabra, utopili tri albanska dečaka, što je bio povod za pogrom 17. marta 2004. godine. Uz maksimalno prisustvo međunarodne zajednice na KiM postavlja se pitanje kako je moguće da takva NVO i dalje postoji”, naveo je Nebojša Čović.

Ukazao je da je napad na Janjića veoma opasan, jer se ne napada samo iguman manastira, već i Srpska pravoslavna crkva.

Čović je podsetio da je napadu na Janjića prethodila izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija da SPC treba da prizna nezavisno Kosovo.

Komenatrišući izbor Vljose Osmani za kosovsku predsednicu, Čović je rekao da je njen izbor predstavlja balans unutar međunarodne zajednice i da iza nje stoje SAD.

Govoreći u ulozi SAD u dijalogu Beograda i Prištine, Čović je naveo da mu je dobro poznata nova vašingtonska administracija i da se sa predsednikom Bajdenom, za koga kaže da je albanski lobista, zna odavno.

Naglašava da se problem KiM mora rešavati u kontekstu celog regiona, odnosno da se rešenje mora naći u regionu, a da bi međunarodna zajednica, pre svega EU i SAD, mogla samo da nadgleda taj proces.

“Pritisci na Beograd su postojali, postoje i sada i biće ih i u buduće”, kaže Čović i naglašava da Srbija mora da zadrži proaktivan i konstrutivan pristup u dijalogu, ali i da su državnost i nezavisnost Kosova nemoguća opcija.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ko, kome i na koji način predlaže promene granica na Zapadnom Balkanu – postoji li “non pejper”

Read Next

Tragedija u Nigeru, najmanje dvadesetoro dece stradalo u požaru