Čomićeva o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Zakonu o zabrani diskriminacije: Život se ne može demantovati

Gordana Čomić je primetila da su oba zakona prošla “trnovit put” i da postoji veliki otpor prema društvenim promenama.

Kako je navela, tema politike je da menja društvene odnose, a ta promena ide teže nego menjanje prostora.

“U tome je ilustracija načina na koji su i oba zakona teško prolazila put kroz institucije, kroz kritike javnog mnjenja, kroz otpore, kroz predrasude, kroz ponašanje zasnovano na predrasudi, da sve to ne postoji i da u Srbiji nema diskriminacije i da je ženama baš super”, rekla je Čomićeva.

Čomićeva je poručila “da se život ne može demantovati”, koliko god dugo trajala ta borba za objašnjavanje očiglednog, a to je da diskriminacija postoji, da kulturu ljudskih prava u Srbiji treba graditi predano svakog dana i da su žene neravnopravne u mnogim pozicijama.

“Osvajanje slobode ide teško jer je otpor organizovan”

Gordana Čomić je zaključila da postoji otpor prema društvenim promenama, prema promeni ponašanja, otpor prema izgradnji kulture ljudskih prava.

“Zato osvajanje slobode ide teško, pošto je otpor organizovan”, rekla je Čomićeva.

Dodala je da je postojalo čuđenje kada je pomenuto da postoji porodično nasilje i da su takve tvrdnje ocenjivane kao dela onih koji uništavaju srpske porodice.

“Bilo je ovde amandmana o tome šta je pol, šta je rod. Pol je biološka kategorija. To ne možete da birate, ali kakva žena treba da bude, gde vam je mesto, kakav muškarac treba da bude, gde vam je mesto, to se društvo dogovara običajnim, pisanim, nepisanim pravilima, ali i zakonskim propisima”, rekla je Čomićeva.

Istakla je da Zakon o zabrani diskriminacije uvodi nekoliko novih institute, navodeći da je reč o segregaciji.

Čomićeva je rekla i da Zakon o rodnoj ravnopravnosti pravi odredbe za izgradnju sistema kojim će se garantovati i obezbediti ravnopravan, jednak, ravnomeran pristup i žena i muškaraca svemu onome što su društveni resursi, od budžeta, preko učešća u odlučivanju, političkim strankama, u javnom sektoru.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Ne znam koji je spomenik ugroženiji od Dečana

Read Next

“Evropa nostra” za RTS o “slučaju Visoki Dečani”: Odgovor Prištini kad dobijemo pismo