Članovi američke privredne komore optimisti po pitanju privrednog rasta Srbije

Čak 65 odsto kompanija članica “AmCham” očekuje rast poslovanja ove godine a 37 odsto planira da zaposli nove ljude.

“AmCham” je tokom aprila sproveo anketu među kompanijama članicama koja pokazuje optimistične prognoze za rast srpske privrede.

Optimizam se ogleda u činjenici da je njih gotovo dve trećine ostvarilo ili prebacilo planove za prvi kvartal tekuće godine,” izjavio je Zoran Petrović, predsednik “AmCham”-a.

Što se tiče zapošljavanja, optimizam ne jenjava, jer 37 posto planira da zaposli nove ljude, dok 57 posto planira da ostane na nivou od prošle godine.

Dodatno, čak 65 posto kompanija smatra da će ostvariti rast poslovanja i u odnosu na 2019. ali i 2020. godinu.

“Da bismo naša optimistična očekivanja uspešno i sproveli u delo apsolutni preduslovi za to su unapređenje vladavine prava, efikasnost pravosuđa i smanjenje korupcije uz unapređenje transparentnosti zakonodavnog procesa, a posebno praćenje primene propisa i merenja njihovog efekta,” zaključio je Petrović.

Doktor Milojko Arsić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu smatra da bi u 2021. godini privreda Srbije mogla da ostvari rast od 5-6 odsto, spoljna trgovina rast od oko 10 procenata, ali se u narednim kvartalima očekuje i rast spoljnog deficita.

“Istovremeno, strane direktne investicije će verovatno biti nešto niže nego prošle godine, inflacija će rasti tokom prve polovine godine, a javni dug će preći 60 procenata BDP-a, istakao je profesor Arsić.

Dodao je da je fiskalna pozicija Srbije održiva, a ostaće održiva i nakon realizacije planiranog deficita 2021. godine.

“Javni dug će verovatno preći 60 posto BDP-a zbog čega je neophodno da se u narednoj godini fiskalni deficit smanji na 2-3 procenta BDP-a. Pozitivno je što je planiran visok rast javnih investicija u ovoj godini, ali je potrebno da se unapredi efikasnost javnih investicija u svim fazama njihove realizacije”, naglasio je profesor Milojko Arsić.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Brnabić i predstavnici EBRD o zelenoj agendi i ekonomiji

Read Next

Vučić i Van Gelderova o novom okviru partnerstva sa Svetskom bankom