ČESTO VAM SE SUŠE USTA: Ovaj, naizgled bezazlen, signal može da ukazuje na ovu opaku bolest!

Da li vam se ujutru ili uveče dešava da vam se suše usta? Stručnjaci kažu da razlozi za ovaj neprijatan simptom mogu da budu veoma različiti. Neki su potpuno bezazleni, ali neki su znak za alarm…

Suva usta mogu biti znak trovanja. Povraćanje i dijareja mogu da dovedu do dehidracije, što će se rešiti čim se povrati ravnoteža vode u telu. Ovaj problem takođe može da ukazuje na na ozbiljne bolesti poput pankreatitisa. Uz suvoću usta javlja se i podrigivanje, mučnina, povraćanje, dijareja i bol u levoj strani stomaka. U ovom slučajevima je veoma važno obratiti se lekaru za pomoć.

Suva usta mogu da budu i simptom dijabetesa. Gastritis i holecistitis su takođe povezani sa ovom pojavom. Osim toga, osoba oseća gorčinu u ustima, muči je gorušica. Jezik postaje beo, a ponekad i žut.

Jedan od simptoma anemije, kao i bolesti pljuvačnih žlezda jesu i suva usta. Takođe, javljaju se i kod nedostatka vitamina A.

Suva usta su simptom koji ne treba ignorisati, kažu stručnjaci, tako da se snažno preporučuje poseta lekaru.

voda, devojka pije vodu

Kada suva usta nisu znak bolesti

Suva usta nisu uvek uzrok ozbiljnih bolesti, može se raditi o nečemu potpuno bezazlenom. Na primer, pušači često pate od ovog problema. Oni koji imaju nazalnu kongestiju moraju da dišu na usta, a kao rezultat usna duplja se isušuje i nastaje neprijatan osećaj suvoće.

Takođe, ovaj simptom se može javiti u tokom menopauze. Suva usta su nezaobilazan problem kod onih koji hrču.

Preuzeto sa: https://stil.kurir.rs/rss/lepi-zdravi/

Admin

Read Previous

JEDINSTVENA PRILIKA: Omiljene ženske mirisne note sada su na neverovatnom sniženju od 60 odsto! Ne propustite!

Read Next

15 NEPREVAZIĐENIH CITATA ANTONA ČEHOVA KOJI GAĐAJU U SAMU SUŠTINU ŽIVOTA: Ove reči treba čitati svakog dana!