Češka proteruje 18 ruskih diplomata; Zaharova: Rusija će uskoro najaviti kontramere

Proterani Rusi su, kako tvrde češke obaveštajne službe, ruski obaveštajci. Oni imaju rok od 18 sati da napuste Prag.

Izvor koji je citirala agencija Interfaks navodi da bi proterivanje moglo da podstakne Rusiju da zatvori ambasadu Češke u Moskvi, prenosi Rojters.

“Postoji osnovana sumnja u umešanost oficira ruske obaveštajne službe GRU u eksploziji depoa municije na području Vrbetice “, rekao je premijer Babiš.

Prethodno je češka policija saopštila da traga za dvojicom muškaraca koji imaju nekoliko putnih isprava, uključujući i ruske pasoše, a njihova imena se podudaraju sa imenima osumnjičenih za pokušaj trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije “novičokom” u Engleskoj pre tri godine.

Rusija će uskoro najaviti konkretne kontramere povodom proterivanja 18 ruskih diplomata iz Ćeške Republike, najavila je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ne želeći da precizira o kakvim kontramerama je reč, Zaharova je potvrdila da je važno da se uputi jasan odgovor na ovakvu odluku vlade u Pragu.

“Pred nama je cela radna nedelja. Sledi konkretna primena odluke koju ćemo doneti”, predočila je Zaharova.

Zaharova je ocenila da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom.

“Akcije zvaničnog Praga su karikaturalne. Oni su vazali 21. veka. SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti jer i Varšava i Prag služe američkim interesima”, poručila je Zaharova i dodala da Zapad po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.

Poljska podržava proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke

Poljska u potpunosti podržava odluku vlade Češke Republike da protera 18 ruskih diplomata zbog sumnje da su bili umešani u navodnu operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi, saopštilo je  ministarstvo spoljnih poslova.

“Saveznička solidarnost i brza akcija čine nas snažnijima. Poljska u potpunosti podržava odluku češke vlade da protera 18 ruskih diplomata umešanih u operaciju ruske vojne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u skladište municije”, objavilo je poljsko ministarstvo spoljnih poslova na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/10/svet.html

Admin

Read Previous

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira

Read Next

Zemljotres na jugu Irana, zatresla se provincija u kojoj se nalazi nuklearna elektrana