Cena stanova u Beogradu neumoljivo raste, ima li naznaka da će bar malo da miruje

Mnogi sektori su u krizi zbog korone, ali tržište nekretnina nastavlja da raste po svim merilima: više se gradi, više trguje, rastu cene, uzimaju se krediti.

Stručnjaci navode da je kupovina stana dobra investicija. S jedne strane, niske su kamate na štednju, a krediti jeftini, a sa druge, vrednost stana stalno raste, a može da se zaradi i od kirije. Stan kupljen pre pet godina sada vredi, u zavisnosti od lokacije, i za trećinu više.

“Cene neminovno moraju da rastu prosto i zato što je zemljište ograničeno, ne može da se reprodukuje, ponuda sporije raste od tražnje i ekonomsko je pravilo da to gura cene naviše. Ako se kriza nastavi i bude još dublja, mnogi će biti u situaciji da prodaju stanove što će povećati ponudu i moguće je da dođe do pada cena nekretnina”, ukazuje prof. dr Hasan Hanić sa Beogradske bankarske akademije.

Sedmdeset odsto nekretnina kupuje se gotovinom, a cena je u 95 odsto slučajeva obračunata u evrima. I dalje je prosečan kredit oko 30.000 evra. Za taj novac moguće je kupiti desetak kvadratnih metara u centru Beograda, što ukazuje na to da oni koji podižu kredit ulažu više nego što je obavezno učešće, odnosno, da se često proda manji, zbog kupovine većeg stana.

“Stambeni krediti su i dalje vrlo aktuelni i ukupna suma sredstava je 4,1 milijarda evra trenutno. Rast je oko 15 odsto a u odnosu na prethodni mesec je 1,5 odsto. Imamo priliv ljudi koji žele da zasnuju život u gradu. Gastarbajteri dolaze do povoljnijeg izvora finansiranja i žele da kupe nekretninu u Beogradu. Imamo i činjenicu da Beograd, Srbija, jeste jedna od najprivlačnijih destinacija za investiciju”, navodi Vladimir Vasić iz Udruženja banaka Srbije.

Beograd je najveće tržište, a prosečne cene kvadratnog metra novogradnje kreću se od 800 evra u udaljenijim naseljima do 3.300 evra u Beogradu na vodi. Jedan od razloga rasta cena, pored sve skupljeg zemljišta, jeste i to što je gradnja kvalitetnija.

“U 2020. smo u odnosu na 2019. imali blagi rast prometa od dva odsta što je ozbiljan rezultat ako uzmemo u obzir da je 2019. bila rekordna u prethodnoj deceniji. Isti takav trend se nastavio i u prva tri meseca ove godine. Ova situacija motiviše investitore da nastave gradnju, tako da očekujemo blagi rast cena u Beogradu”, kaže Nenad Đorđević iz Klastera nekretnina.

Beograd je među skupljim gradovima po cenama stanova, ali sve dok ponuda bude manja od potražnje, oni neće biti jeftiniji. Za one koji stan kupuju da bi u njemu živeli, od cene je možda važnije to da krediti budu povoljni.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Borusija umalo uhvatila Siti na spavanju, Foden za mirniji revanš u Nemačkoj

Read Next

Na evidenciji 3,9 odsto više nezaposlenih, u planu novi podsticaji i programi NSZ