Čarobna brojka: Zašto je vođenje ljubavi jednom nedeljno sjajno za vas?

Seks nije samo zabava. Nauka kaže da pruža i neverovatne zdravstvene prednosti. Seks može da smanji stres, poboljša san, smanji krvni pritisak i ojača imunitet. Nova istraživanja sugerišu da dobrim vestima nije kraj: otkriveno je da seks najmanje jednom nedeljno produžuje život.

Istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku pratili su nedelju dana seksualni život preko stotinu majki koje su imale partnere. Učesnice su davale dnevne izvještaje o svom zadovoljstvu vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena i analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja.

Kad su naučnici uporedili izveštaje žena s njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak. Majke koje su barem jednom nedeljno imale seksualne odnose s partnerima, imale su znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vek ćelije – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Telomeri su vitalni za zdravo starenje

Tokom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše ishrane, konzumiranja alkohola i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

Slični tekstovi

Ali, njihovi rezultati sugerišu da redovan seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da ćelije duže žive i pomažu ljudima da se osećaju mlađe. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, piše Reader’s Digest.

Čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti. Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati treba da budu potvrđeni daljim istraživanjima.

Seks utiče i na sreću u vezi

Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom.

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu Arhiv seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealni broj seksualnih odnosa na nedeljnoj bazi. Istraživanje je, na osnovu podataka od 1989. do 2014. godine, pokazalo da prosečna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje – otprilike jednom nedeljno.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu Social Psychological and Personality Science potvrđuje da je jednom nedeljno zaista čaroban broj seksualnih odnosa koje je parovima potreban za opštu sreću u vezi.

Istraživanje je sprovedeno na više od 30.000 Amerikanaca i trajalo je 40 godina, a pokazalo je da parovi koji su ljubav vodili više od jednom nedeljno nisu bili srećniji od onih koji su seks imali samo jednom nedeljno.

– Naši rezultati sugerišu da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate da imate seks svaki dan da bi održali tu povezanost – napomenula je Ejmi Muiz, vođa istraživanja.

Seks jednom nedeljno je broj koji uspora starenja i jačanje ukupne sreće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Preuzeto sa: https://www.krstarica.com/feed/

Admin

Read Previous

Stavite dva limuna u rernu pre spavanja, rezultat će vas oduševiti

Read Next

Federer uskoro postaje milijarder, ulazi u najelitnije društvo sportista