Čadež: Preko novosadske luke roba iz Srbije i regiona u svet

“Zahvaljujući `DP World`, Srbija postaje deo svetske logističke mape i jednog novog koncepta koji do sada nismo imali u Istočnoj i Centralnoj Evropi, a to je da ćemo kroz povezanost novosadske luke, preko Konstance imati fantastičnu vezu sa svetom”, najavio je Marko Čadež.

Naveo je da će srpske kompanije, firme iz celog regiona, ali i Mađarske, Rumunije i Bugarske moći da koriste tu mnogo efikasniju,  bržu i cenovno konkurentniju rutu u odnosu na ostale, saopštila je PKS.

Čadež je zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, predsedniku i premijerki Srbije, koji su imali viziju da počnu taj projekat da Srbiju, kako je rekao, vratimo ne samo na Dunav, na reke, već i da snabdevamo našim proizvodima čitav svet.

“Srbija je važna zemlja koja sa UAE ima dobre ekonomske odnose zahvaljujući liderima dve zemlje, odlično je pozicionirana, jer ima reke i shvatili smo važnost luke Novi Sad za razvoj intermodalnog transporta, kao i da je povežemo sa našom lukom u Konstanci. Vekovima su reke bile važne za transport robe i trgovinu. Ovim ćemo oživeti te trgovinske puteve. Ovo je samo početak”, poručio je Ahmed Bin Sulajem.

Očekuje da će povezivanje železnice, transporta rekom i povezivanje sa morskim lukama značajno doprineti uštedi troškova i razvoju poslovanja i konkurentnosti kompanija…

Povezivanje sa lukom Konstanca

“To je ono što naši klijenti traže. `DP World`  je prisutan u mnogim lukama Evrope, ali i u Africi, Americi na Bliskom i Dalekom Istoku. To nam daje velike mogućnosti saradnje, kao i da Srbiju uključimo u naše logističke rute, a povezivanje sa lukom Konstanca će to omogućiti”, dodao je Sulajem.

Trenutno većina kompanija posluje sa UAE preko luke Rijeka dok bi transport preko luka Novi Sad i Konstanca bio povoljniji.

Sastanku je prisustvovao i Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Sagovornici su saglasni da će unapređenje lučkog saobraćaja preko luke Novi Sad pozitivno uticati na izvoz i poslovanje kako kompanija iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana tako i zemalja EU, navodi se u saopštenju.

Velika ulaganja u regionu Zapadnog Balkana

Kako je istaknuto, u regionu Zapadnog Balkana očekuju se velika ulaganja u poljoprivredu i proizvodnju hrane, hemijsku industriju, elektroniku, automobilsku industriju, rast proizvodnje i izvoza, a sve to mora biti praćeno sigurnim, održivim i pouzdanim transportom.

Korišćenjem luke Džabel Ali kao logističke platforme i haba za naše kompanije, kao i firme regiona znatno bi doprinelo jačanju poslovnih veza i povećanju izvoza i trgovinske razmene sa UAE, sa drugim zemljama Bliskog Istoka, indijskog potkontinenta, subsaharske Afrike, saopštila je PKS.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Zbog čega uvozimo mladi krompir

Read Next

MAJA ŽEŽELJ O ŽIVOTNOJ DRAMI: 2 puta su morali da me operišu u 2 dana! Bio je život u pitanju!