Čadež: Kvalifikovana radna snaga zajednički problem u regionu

Čadež ističe da to praktično to znači da će, pre svega kompanije, za početak iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, moći da računaju na kvalifikovane radnike iz sve tri zemlje i to je nešto što je zajednički problem u regionu.

Dodaje da kada je u pitanju širi deo gde je u pitanju šest ekonomija Zapadnog Balkana radi se na inicijativama ka vladama tih zemalja da se neke određene procedure, kada je u pitanju problem kvalifikovane radne snage, izdavanje radnih dozvola olakša i da se procedure ubrazaju.

Prema njegovim rečima problemom kvalifikovane radne snage nisu pogođeni samo sezonski sektori – turizam, ugostiteljstvo, poljoprivreda već i metalska industriija, IT.

“U zemljama EU se formiraju liste zanimanja koja su deficitarna i na osnovu tih lista se brže obavljaju procedure. Postoje sistemi i PKS će ih zajedno sa drugim komorama u regionu predstaviti vladama oviih šest ekonomija Zapadnog Balkana da vidimo na koji način možemo neke stavri da ubrzamo”, poručuje Čadež.

Naglašava da se u inicijativi Otvoreni Balkan se radi na međusobnom priznavanju kvalifikacija i diploma a drugi korak je bolje umrežavanje privrede i prosvete.

“Mi u Srbiji imamo dobar sistem dualnog obrazovanja koji smo počeli pre nekoliko godiina i koji se dalje razvija. U sistemu je 1.000 kompanija i 10.000 učenika i tako nešto nam je potrebno i u drugim zemljama”, rekao je Čadež.

Poručuje da se vidi porast investiicija, raste privredna dinamika i samim tim kompanije više rade i ima više posla.

“Poslednjih godina, i od korone vidimo prelazak velikih međunarodnih sistema koja povlače lance dobavljača sa drugiih kontinenata u Evropu i ovaj region jeste odličan da primi nove iinvestcije”, istakao je predsednik PKS Marko Čadež.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Krajinović eliminisan na startu Ju-Es opena

Read Next

ŽENE, DA LI STE ČULE ZA KORGAZAM? Doživite neverovatan vrhunac i to uz pomoć OVAKVOG TRENINGA