Bujar Osmani: Severna Makedonija podržava zatvaranje otvorenih pitanja u regionu

Tokom posete Prištini Bujar Osmani se suprotstavio idejama za prekrajanje granica, ističući “da su Ohridski sporazum, nezavisnost Kosova i evroatlantska perspektiva regiona pokazali uspešne modele”.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani je tokom razgovora sa Bujarom Osmanijem ponovila da takve scenarije treba sprečiti zajednički.

“Ne prihvatamo ideje koje utiču na naše granice i čine Kosovo nefunkcionalnim”, rekla je Osmanijeva.

Iz njenog kabineta je saopšteno da su razgovarali između ostalog, i o epidemijskoj situaciji, kao i nastojanju da se sa međunarodnim partnerima obezbede vakcine protiv kovida 19.

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da su Priština i Skoplje potpisali oko 30 sporazuma u mnogim oblastima, ali da postoji potreba za boljom koordinacijom između dve vlade kako bi se olakšao promet robe.

Osmani je rekao da su u Skoplju spremni da Prištini stave na raspolaganje znanje i iskustva za članstvo u Evropskoj uniji.

“Severna Makedonija kao članica NATO-a u potpunosti podržava evroatlantsku perspektivu Kosova, izrazio sam zadovoljstvo što od ove godine pripadnici Vojske Severne Makedonije ovde mogu biti deo KFOR-a. Naša ambicija je puna integracija šest zemalja zapadnog Balkana u EU i kao zemlja koja pregovara sa EU i uz dugogodišnje iskustvo u tom pogledu spremni smo da stavimo na raspolaganje Kosovu sva svoja dosadašnja znanja i iskustva”, rekao je Osmani.

Dodao je da Severna Makedonija podržava napore na zatvaranju otvorenih pitanja u regionu, dijalog sa Beogradom i put EU svih zemalja zapadnog Balkana.

“Republika Severna Makedonija podržava napore na zatvaranju otvorenih pitanja u regionu. Podržava dijalog između Kosova i Srbije i ocenjuje da bi konačni cilj dijaloga trebalo da bude uzajamno priznavanje i evropsko putovanje čitavog regiona”, rekao je Osmani.

Tokom posete Prištini, Osmani se sastao i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: U nedelju putujem u Brisel, važni dani za Srbiju

Read Next

Vučić za RTS: U Briselu ne očekujem pritiske već razgovore o budućnosti Srbije