Brnabićeva u Luksemburgu sa Boreljom – mogu li se pregovori o pristupanju EU pokrenuti sa mrtve tačke

Premijerka Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije u kojoj će biti i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok će delegaciju Evropske unije predstavljati Žosep Borelj, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost, a sastanku će prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Dopisnik RTS-a Dušan Gajić navodi da će na konfenciji, pored Brnabićeve i Borelja, prisustvovati i ministri evropskih poslova EU, gde će formalno biti predstavljena nova metodologija pregovora koja daje novi akcenat na vladavinu prava, snažnije političko upravljanje i grupiše 35 pregovaračkih poglavlja u šest tematskih celina, odnosno klastera.

Gajić ukazuje da večeras neće biti otvoren nijedan klaster iako se očekivalo da će biti otvoreni klasteri tri i četiri koja sadrže 12 poglavlja, pošto je deo zemalja članica zaključio da Srbija nije dovoljno učinila u oblasti vladavine prava.

Očekuje se da će se izneti zajednički dokument EU u kome se ističe da ukoliko bude napretka do kraja godine mogli bi da budu otvoreni ti klasteri.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Dačić pred sednicu o KiM: Teško do konsenzusa, stranke ne smeju da se dele po najvažnijim pitanjima

Read Next

Poslanici Skupštine završili debatu i usvojili izveštaje predsednika Vučića o KiM