Brnabićeva u Antaliji: Priština se danas pozvala na Briselski sporazum

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

“Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije glasala protiv, niti je bila uzdržana”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije samo sa zvezdicom već i sa fusnotom.

Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmanijeva čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

“Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporazum, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji… To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje od skupa do skupa. Čula sam danas da se Osmanijeva poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština”, rekla je Brnabićeva.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno s njihove strane, i potpuno suportno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

“To su dve stvari koje su, za mene, obeležile ovaj skup”, rekla je Brnabićeva.

Ponovo provokacije Prištine

Premijerka Ana Brnabić prenela je, nakon plenarnog sastanka Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, da je predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani pozvala učesnice koje nisu priznale tzv. republiku Kosovo da to učine, i da to, kako je istakla, govori o nedostatku političke pristojnosti predstavnika Prištine.

“Bilo je provokacija, a ja sam kratko odgovorila, jer iz poštovanja prema domaćinima nisam želela da ulazim sa njom u bilo kaku raspravu”, rekla je Brnabićeva novinarima.

Kako je rekla, istakla je da to suprotno svakom protokolu i izražava ogromno nepoštovanje prema domaćinu, ali i prisutnim delegacijama koje nisu priznale tzv. nezavinost Kosova.

“Nisam želela da ulazim u to. Ona je tim istupom najbolje govorila o sebi, i njihovoj političkoj pristojnosti, odnosno o nedostatku iste”, rekla je Brnabićeva. 

Vučiću još jedan poziv da što pre poseti Tursku

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao predsednika Srbije Aleksndra Vučića da što pre poseti Tursku.

“Bio je jako dobar sastanak sa Erdoganom, treba da prenesem mnogo pozdrava predsedniku Vučiću, kojem je još jednom upućen poziv da što pre poseti Tursku”, rekla je Brnabićeva novinarima u Antaliji.

Kako je rekla, dogovorena je skorašnja poseta ministra spoljnih poslova Turske Mevluta Čavušoglua Srbiji, koja će, nada se, biti realizovana do kraja avgusta.

Dodala je i da je Erdogan sa mnogo emocija govorio o poslednjoj poseti Srbiji.

Prema njenim rečima, razgovarali su o daljoj političkoj i ekonomskoj saradnji.

Brnabićeva je navela da je trgovinska razmena Srbije i Turske 2020. godine dostigla rekordnih 1,320 milijardi evra.

Navela je i da je Erdogan pričao o dodatnom interesovanju turskih investitora za Srbiju.

Na pitanje o turskim investicijama, rekla je da su investitori iz te zemlje na mnogo načina bili posebni i specifični, jer su dolazili u najnerazvijenije delove Srbije, gde su bila najpotrebnija radna mesta.

“Na tome sam posebno zahvalila Erdoganu. Oni su nam pokrivali oblast koju nijedan drugi investitor nije, ali oni su i dalje zainteresovani i verujem da će se i turske investicije menjati i da će ih biti još više”, rekla je Brnabićeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Od EU više od 11 miliona evra podrške za migrante

Read Next

SAD, Rusija i Kina – da li su Amerikanci počeli da primenjuju Napoleonovu taktiku