Brnabićeva sa šefom Misije MMF-a: Srbija pokazala stabilnost i mogućnost brzog oporavka

Premijerka je izvestila šefa Misije MMF-a da su u prvom kvartalu ove godine postignuti bolji rezultati od planiranih budžetom za 2021. godinu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

S obzirom na to, očekuje se, kako je objasnila premijerka, da će Srbija postići projektovani godišnji rast od šest odsto, zahvaljujući, pre svega velikim kapitalnim projektima i ulaganjima u infrastrukturu.

Vlada Srbije je, kako je istakla premijerka, opredelila ekonomski paket mera za podršku privredi i građanima, što će u mnogome doprineti održanju ekonomske stabilnosti u teškim epidemiološkim uslovima. Ona je izrazila očekivanje da će zahvaljujući uspehu vakcinacije u Srbiji biti omogućeno i dalje otvaranje domaće ekonomije.

Kada je reč o privrednom rastu u 2021. godini, Martejn je istakao da je Srbija pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. Ocenio je i da su u prošloj godini ostvareni rezultati bolji od očekivanih, zahvaljujući paketu ekonomske podrške privredi. Ono što nas očekuje u narednom periodu, a što će biti i okosnica novog aranžmana, je reforma javnih preduzeća i nastavak reforme Poreske uprave, naveo je Martejn.

Brnabićeva je izvestila šefa Misije MMF-a da je Srbija već ostvarila prvi korak u reformi javnih preduzeća, usvajanjem Strategija državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji su u vlasništvu Republike Srbije za period od 2021. do 2027. godine, a da sledi i usvajanje akcionog plana.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, Brnabićeva je istakla da se radi na uvođenju onlajn fiskalizacije, koja je definisana i kroz nedavno doneti Zakon o fiskalizaciji, a koji će omogućiti efikasnije suzbijanje sive ekonomije i kontrolu od strane Poreske uprave, kao i bolju naplatu poreza.

Predsednica vlade je, povodom novog aranžmana sa MMF-om, navela da su prioriteti Srbije veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i inovacije, kao i kapitalne projekte, što će doprineti stabilnom finansijskom rastu u godinama koje dolaze.

Ona je navela da je, imajući u vidu ekonomsku krizu nakon pandemije, novi aranžman od izuzetnog značaja, jer našoj zemlji obezbeđuje kredibilitet, transparentnost i poverenje stranih investitora.

Navodeći da će i druga polovina godine biti puna izazova, sagovornici su se saglasili da je važno pronaći najbolji balans između zdravlja građana i zaštite zdravstvenog sistema i privredne aktivnosti i očuvanja ekonomije, zaključuje se u saopštenju.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Biznis plan mladog bravara iz Ljubovije – od očeve radionice do Evropske unije

Read Next

LUKA IZ IGRE SUDBINE I TEK ROĐENA ĆERKA ZARAZILI SE KORONOM: Bio je to najizazovniji period u našim životima!