Brnabićeva sa regionalnom direktorkom Svetske banke: Podrška SB u prelasku na “zelenu ekonomiju”

Posebna pažnja biće posvećena projektima podizanja ekoloških standarda i tehnička podrška u oblasti podizanja kvaliteta vazduha, rečeno je na sastanku, saopštila je Vlada Srbije.

Ana Brnabić je navela da je poslednjih godina uloženo oko 600 miliona evra u izgradnju filtera u termoelektranama “Kostolac” i “Nikola Tesla”.

To je jedan od najznačajnijih ekoloških projekata, s obzirom na to da su termoelektrane prepoznate kao jedan od najvećih zagađivača, ocenila je premijerka. U toku su projekti gasifikacije i zamene kotlova, kao i projekat pošumljavanja, koji će u značajnoj meri uticati na podizanje kvaliteta vazduha i ispunjavanje standarda i ciljeva Evropske unije.

Brnabićeva je dodala da će se do kraja godine krenuti i u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u lokalnim samoupravama u Srbiji.

Direktorka Svetske banke Linda Van Gelder poručila je da će ova institucija pružiti tehničku pomoć u rešavanju važnih ekoloških pitanja, koja je i deo šireg programa saradnje sa Srbijom i podrške programu strukturnih reformi.

Govoreći o novom programu saradnje, ona je istakla da Svetska banka podstiče i podržava Srbiju u prelasku na “zelenu ekonomiju” i pruža podršku ekološkoj održivosti privrede i energetskoj tranziciji zemlje, što je ujedno i deo zelene agende Evropske unije.

Predsednica vlade zahvalila je predstavnicima Svetske banke na dosadašnjoj saradnji i istakla da očekuje da će i naredni program saradnje biti jednako uspešan.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Stefanović zadovoljan postignutim u Španiji

Read Next

Gojković: U finansiranju poštovati stavove iz Strategije