Brnabićeva o odluci Incka: Loša vest koja dodatno komplikuje situaciju u BiH

Premijerka Ana Brnabić ocenila je kao lošu vest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida i ocenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od RS i stavova Srpske.

“Mislim da je loša politička odluka”, rekla je Brnabićeva u intervjuu za Tanjug, povodom odluke Incka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i dodala da to samo dodatno komplikuje situaciju u toj zemlji.

Prema njenim rečima, tom odlukom Incko će izložiti sve ljude u RS i zvaničnike Srpske još većem pritisku i dodala da je on tu odluku doneo sada jer odlazi, a i zato što je želeo da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka doneti BiH.

“Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija”, naglasila je predsednica Vlade.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

“Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima”, ukazala je Brnabićeva.

Brnabićeva je istakla da se na drugoj strani Srbiji spročitava ako izvrši izmenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovde je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u BiH.

“To građani BiH nisu zaslužili, nije i ne sme biti demokratska norma”, poručila je Brnabićeva.

Povodom ove odluke Incka oglasio se i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je rekao da Republika Srpska odbacuje odluku Incka i da je “tipičan srbomrzac”.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ponovo zabrana ulaska srpskim vernicima na KiM

Read Next

Brnabić: Povukli smo Zakon o vodama, uskoro nova finansijska pomoć za građane