Brnabićeva i Bregu: Epidemija dodatno ojačala svest o važnosti regionalnog povezivanja

Predsednica vlade istakla je da je saradnja sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC) važna za Srbiju, jer doprinosi daljem razvoju odnosa u regionu, što je od ključnog značaja za brži napredak na evropskom putu Srbije i celog regiona, saopštila je Vlada Srbije.

Epidemiološke okolnosti dodatno su ojačale svest o važnosti jačeg regionalnog povezivanja u narednom periodu, navedeno je na sastanku. Jedan od primera za to je, kako je rečeno, uspostavljanje “zelenih koridora” za brži i lakši transport robe u regionu.

Kao primer navedena je inicijativa “zelenih koridora” – međunarodnim transportnim linijama za prevoz životnih namirnica i drugih neophodnih roba – posebno hrane, lekova i medicinske opreme u regionu, u vreme blokade izazvane izbijanjem koronavirusa.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu pozdravila je nastojanje da se omogući vakcinacija građana regiona u Srbiji, kako bi se pomoglo što bržem prevazilaženju krize, postigla brža imunizacija i oporavak privrede.

Bregu je istakla da je postignut napredak u ukidanju naknada za roming za mobilnu telefoniju u telfonskom saobraćaju na Zapadnom Balkanu, koja će stupiti na snagu sledećeg meseca.

Brnabićeva je istakla i benefite koje donosi inicijativa “Mini Šengen” kroz koju region može napredovati postići veći ekonomski rast i biti pouzdaniji i privlačniji za strane investitore.

Brnabićeva i Bregu su istakle da će regionalna saradnja biti i tema predstojećeg samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, koji će uskoro biti održan u Nemačkoj.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Srbija i Mađarska potpisale dva memoranduma

Read Next

Dendijas: Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine