Brnabićeva i Borelj sutra u Luksemburgu – novi zamah pristupnim pregovorima sa EU

Deo zemalja članica, ranije ovog meseca, nije dao zeleno svetlo za otvaranje klastera tri i četiri na konferenciji u junu, ocenjujući da Srbija, uprkos određenim pomacima, nije dovoljno napredovala, pre svega u oblasti vladavine prava.

Delegaciju Srbije, sutra će na konferenciji predvoditi premijerka Ana Brnabić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, dok će EU predstavljati visoki predstavnik Žozep Borelj, komesar za proširenje Oliver Varhelji i ministri za evropske poslove zemalja članica.

“EU pozdravlja napredak koji je poslednjih meseci učinila Srbija u ispunjavanju merila za otvaranje klastera tri i četiri i očekuje da, u skladu sa novom metodologijom, ako budu ispunjeni svi preostali uslovi, prvi klasteri budu otvoreni na sledećoj međuvladinoj konferenciji”, navodi se u dokumentu pod naslovom “zajednička pozicija EU”, koji je usvojen pred sutrašnji sastanak.

Sledeća međuvladina konferencija trebalo bi da bude održana krajem godine, posle usvajanja godišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji i procesu proširenja EU.

Kad je reč o vladavini prava, u zajedničkoj poziciji EU ponovljene su ocene nedavnog izveštaja Evropske komisije u kojem se Srbija poziva da ubrza reforme u “ključnim oblastima nezavisnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, medijskih sloboda i procesuiranja ratnih zločina”, uz konstataciju da je potrebno vreme za procenu hoće li se niz najnovijih inicijativa, počev od dolaska nove vlade – dovesti do opipljivog poboljšanja vladavine prava.

U pripremnom dokumentu za sutrašnju konferenciju, EU pozdravlja posvećenost i konstruktivni angažman Beograda u dijalogu sa Prištinom.

Izvori u Briselu na konferenciji očekuju i debatu o spoljno-političkim pitanjima, navodeći da je više zemalja izrazilo veliku zabrinutost zbog sve manjeg stepena usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, koja je u 2020. godini iznosila 56 odsto.

U zajedničkoj poziciji EU poziva srpske vlasti na “čvrstu posvećenost evropskim vrednostima”, kao i da se “proaktivno, objektivno i nedvosmisleno izjašnjavaju o EU”, uz snažnije javno priznanje pomoći i podrške koja Srbiji stiže od EU, kao njenog najvažnijeg političkog i ekonomskog partnera.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Ambasador Kazahstana u oproštajnoj poseti kod Vučića

Read Next

Vučić delu opozicije predstavio izveštaj o dijalogu sa Prištinom