Brnabić za RTS o dronovima: Ako se ovakve stvari budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letelicu da srušimo

Srbi na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku znaju kakav je plan Beograda i u kontaktu su i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekla je premijerka.

“Srbi na KiM teško da imaju još razumevanja za tu situaciju i mi pokušavamo da, imajući i to u vidu, pokušamo da utičamo da i oni ne eskaliraju tu situaciju, a prostora za deeskalaciju nema mnogo”, rekla je premijerka povodom odluke Prištine da otpočne faznu preregistraciju.

Premijerka Srbije kaže da ne zna šta Aljbin Kurti čeka, jer je on, kako kaže, čovek koji ima “nula odsto pragmatizma”.

“Ali ako on, ili njegovi partneri, čekaju finalni sporazum, moram da kažem da moramo da se vratimo na prvi, a to je Briselski sporazum. To je sporazum koji je potpisan pre Kurtija, ali ako on misli da ima neku težinu, mora da poštuje potpisane sporazume. EU je garant tog sporazuma i ne znam kako misle da govorimo o drugom sporazumu o normalizaciji, kada ni prvi nije implementiran. Ko će da nam garantuje da će neki drugi sporazum biti implementiran, ako ni prvi nije. Dodatno se produbljuje nepovorenje i postavlja pitanje kredibiliteta čak i EU”, rekla je premijerka.

Smatra da je ovo što se dešava skandalozno u svakom smislu.

“To što Kurti, to što Priština radi, oni nemaju pravo to da rade ni po kojem sporazumu. Oni se hvataju jednog člana iz sporazuma iz 2011. godine o preregistracije, ali se svuda govori o statusno neutralnim KS tablicama koje je 2020. godine Priština jednostrano ukinula i izazvala krizu. Ta kriza je prevaziđena u Briselu, 30. septembra prošle godine, uvođenjem stikera, a sada je Priština ponovo to jednostrano proglasila nevažećim. U dogovoru o uvođenju stikera lepo piše da će se primenjivati dok se dve strane ne dogovore o drugom rešenju”, naglasila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je uverena da Priština “nije ovo sama smislila”.

“Kada je Priština ukinula pravo glasa Srbima na KiM, ja sam sigurna da su imali prećutnu podršku od nekoga. Tako i ovo, to što nema eksplicitnu saglasnost EU ili Vašingtona, šta će se desiti? Znači da imaju neku prećutnu saglasnost i za to”, rekla je Brnabićeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Malo truda, velika korist: Pretvorite svoj dom u zen oazu

Read Next

Izlazne ankete: Netanijahu na putu da se vrati na vlast