Brnabić: Vučić do kraja aprila otvara još jednu fabriku

Ana Brnabić je najavila da će predsednik Aleksandar Vučić do kraja aprila otvoriti izuzetno značajnu fabriku u jednoj opštini u kojoj je problem bila velika nezaposlenost i loš standard života. 

Nije navela o kojoj je opštini je reč ali je navela da su “veliki fokus” Aleksandra Vučića trenutno Ćuprija i Paraćin.

Povodom japanske fabrike “Nidek” u Novom Sadu, Brnabićeva je u emisiji “Hit tvit” na TV Pink rekla da je najveći signal za druge investitore što u Srbiju dolaze japanske i nemačke investicije.

Napomenula je da nemački i japanski investitori dolaze u zmelje koje imaju efikasne administracije i zemlje koje nemaju problem sa korupcijom.

“To je veliki signal za ostale investitore, jer znaju da je to zemlja pouzdana za poslovanje”, rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da Novi Sad ima mnoge prednosti, pored geografskih, jer taj grada ima tehničke fakultete, u njemu će biti Evropski centar izvrsnosti za digitalnu poljoprivredu i Institut za razvoj veštačke inteligencije.

“Naučno-tehnološki park u Novom Sadu daje dodatnu snagu Novom Sadu”, dodala je Brnabićeva i ocenila da je “Novi Sad fenomenalan grad i da je gradonačelnik Miloš Vučević pragmatičan i brz”.

“Projekat ‘Jadar’ dobar, ekologija na prvom mestu”

Premijerka je rekla da veruje da je projekat “Jadar” koji razvija kompanija Rio Tinto dobar za Srbiju, ali broj jedan je zaštita životne sredine, dodavši da to znaju i Rio Tinto i organizacije civilnog društva.

Smatra da bi bilo nerazumno da se odreknemo tog projekta koji je budućnost Srbije i naglasila da je neupitno da je zaštita životne sredine prioritet broj jedan i da oko toga nema kompirmisa.

Brnabićeva kaže da je Rio Tinto prvu dozvolu za istraživanje dobio 2004. godine.

“Veliki je problem kada dozvolite jednoj kompaniji u skladu sa Ustavom i zakonom da tu ulaže od 2004. i sad se neko seti i to politizuje. Jedini način da mi ovo iskoristimo je stalni dijalog”, dodala je Brnabićeva.

“Krenuli smo sa njima da potpisujemo ugovor o saradnji da taj litijum mora da ostane u Srbiji”, kaže premijerka.

Povodom subotnjeg protesta ekoloških organizacija, Brnabićeva je navela da joj je drago što se bavimo temom ekologije, da je ona otvorena za razgovore, i napomenula da je dosta u toj oblasti urađeno kao što je ulaganje od 2014. godine oko 600 miliona evra u filtere i sisteme za odsumporavanje.

Rekla je da će do kraja ove godine biti pokrenuta izgradnja 27 postrojenja za prečišćavanje voda.

Ocenila je da je na tom skupu, nažalost, bilo mnogo ljudi koji su promovisali partikularne političke interesa što je, kako kaže, legitimno.

“Pročitala sam da to nije bio politički skup, zvuči mi fenomenalno, ali neke od osnovnih poruka govornika na tom skupu ‘Vučiću platićeš’, ‘Vučiću zapamtićeš’, ‘lopovi’ i ‘državni vrh mora da se skloni’… Nije da nije bio politički skup”, zaključila je Brnabićeva.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Iguman Sava Janjić o optužbama iz Prištine: “Blaženi ste kada vas sramote i progone“

Read Next

Remzi Klark – legendarni državni tužilac SAD i protivnik NATO agresije na SRJ