Brnabić: Veštačka inteligencija izuzetno značajna za budućnost naše ekonomije

Na konferenciji o primeni digitalnih rešenja u tradiciononalnim industrijama, koju organizuje Centar za digitalnu transformciju Privredne komore Srbije uz podršku Vlade, Brnabićeva je istakla da je primena veštačke inteligencije izuzetno značajna za budućnost i konkurentnost naše ekonomije, a onda i za povećanja plata i penzija i stvaranja dodatne vrednosti. 

Istakla je da će Vlada Srbije, kao što je i do sada insistirala na digitalnoj transformaciji, nastaviti da insistira na daljoj tansformaciji i tranziciji.

“Prioritet će biti primena veštačke inteligencije, radićemo sa mikro, malim i srednjim i preduzećima da tu inteligenciju iskoriste za povećanje produktivnosti”, rekla je premijerka.

Navela je da naši dalji izvori rasta mogu biti ili brzi rast produktivnositi ili uvoz radne snage i kako je objasnila produktivnost se može postići samo upotrebom savremenih tehnologija, ulaganjem u opremu i korišćenjem veštačke inteligencije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da pitanje koje se sada postavlja više nije šta može veštačka inteligencija, već kako da se nađe najbolja veza između ljudske i veštačke inteligencije, koja bi se iskoristika u stvaranju novih proizvoda i usluga.

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija se malo koristi za inovacije i stvaranje novih prioizvoda i usluga i na pospešivanju toga će Privredna komora raditi u narednom periodu.

“Plan PKS je da povećamo broj kompanaija koje ćemo podržati i koje će proći kroz proces digitalne transformacije da mogu koriste veštačku inteligenciju, Cilj nam je da povezujemo tehnološku zajednicu sa tradicionalnom industrijom”, zaključio je Čadež.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/13/ekonomija.html

Admin

Read Previous

Rajo Valjekano bolji od Elčea, Lopez junak

Read Next

8 STVARI KOJE MORATE ZNATI PRE FARBANJA KOSE U PLAVO: Kako da promenite boju, a da je ne oštetite