Brnabić: Srbiji se ulaganje u digitalizaciju isplatilo

Ana Brnabić je to rekla na onlajn samitu “Globalno tehnološko upravljanje” u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma i ukazala da se digitalizacija, ne samo u Srbiji već širom sveta, nametnula kao bitna tema u vreme pandemije.

Istakla je da se Srbija u svetu sve više ističe kao zemlja inovacija i naglasila da je i Vlada Srbije pre nekoliko godina prepoznala ulaganje u digitalizaciju kao jedan od svojih prioriteta.

Premijerka kaže da se Vlada Srbije kada je reč o digitalizaciji fokusirala na tri ključne oblasti – ekonomiju, obrazovanje i državnu upravu.

Kada je reč o ekonomiji, Brnabićeva je objasnila da je cilj naše zemlje da ima ekonomiju koja je sve više zasnovana na znanju, tehnologiji i inovacijama.

Zbog toga je, dodaje, ključno digitalizovanje obrazovanja i ističe da će taj proces u Srbiji biti završen do 2022. godine.

Digitalizovanje obrazovanja znači da sve učionice u Srbiji imaju internet, kao i da đaci još od osnovne škole uče informatiku i programiranje.

“Želimo da decu fokusiramo na digitalizaciju kao bi bili spremni za poslove 21. veka. Moramo da ih naučimo kako da razmišljaju, a ne šta da misle”, rekla je premijerka na panelu o vodećim industrijskim transformacijama.

Treća oblast koja je u fokusu digitalizacije je državna uprava, ističe premijerka i dodaje da je cilj da se svi servisi digitalizuju.

“To znači da postajemo državna uprava koja je na raspolaganju svojim građanima i privredi 365 dana u godini. Digitalizovanje državne uprave skraćuje vreme građanima i privredi, transparentno je i u cilju borbe protiv korupcije”, rekla je Brnabićeva.

Sve što je urađeno u oblasti digitalizacije, a posebno u te tri oblasti, Srbiji se isplatilo u vreme pandemije, ističe premijerka.

Digitalizacija je, ukazuje, spasila našu ekonomiju tokom pandemije, omogućila da đaci pređu na onlajn nastavu i da tako ne izgube nijedan školski čas.

Premijerka najavljuje da se transformacija Srbije nastavlja velikom brzinom, kako bi što pre sustigla zemlje EU.

Pored premijerke Ane Brnabić na panelu o vodećim industrijskim transformacijama učestvovali su guvernerka Tokija Juriko Koike, predsedavajući kompaniji “Simens” Džim Hagemen Snabe i predsedavajuća vodeće turske platforme za e-trgovinu Hepsiburada Hanzade Dogan Boiner.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabićeva sa britanskim ministrom: Srbija zainteresovana za investicije i strateške projekte

Read Next

Akcija specijalaca u Crvenom moru, Izraelci minirali iranski brod