Brnabić: Srbija svesna sajber opasnosti, zaštita podataka veoma važna

Ana Brnabić je to rekla na Minhenskoj bzbednosnoj konferenciji, u onlajn formatu, na temu “Novo razmatranje sajber strategija u turbulentnim vremenima”.

Brnabićeva je, u svom izlaganju, naglasila da svet postaje svakodnevno brži, kompleksniji i povezaniji, te da lideri moraju pomoći svojim građanima i privredi da idu u korak s tim i iskoriste prednosti.

Podsetila je da je, kada je preuzela dužnost šefa srpske vlade, postavila jasne i ambiciozne ciljeve, kao što je početak transformacije srpske ekonomije u tehnološki modernu, digitalizovanu, orijentisanu ka istraživanjima i inovacijama.

“Počeli smo sa transformacijom obrazovanja i javne administracije. Uveli smo programiranje kao obavezni predmet u osnovnim školama, tako da deca danas u Srbiji uče Skreč, Pajton, Pajgejm, i Džupiter u osnovim školama. Uvodimo i osnove veštačke inteligecnije u osnovne škole. Povezujemo škole sa brzim internetom i uvodimo digitalne knjige i učionice. Povećali smo broj IT razreda u višim školama i proširili kapcitete na univerzitetima da mogu da prime više studenata iz te oblasti. Investirali smo snažno u visokotehnološku infrastrukturu, uložili u naučno tehnološke parkove, istrazivačke institute”, objasnila je premijerka.

Brnabićeva je prenela da je javnoj administraciji postavljeno kao prioritet E-uprava kako bi imali transparentne i efikasne usluge dostupne građanima i privredi u svako doba.

Kazala je da su uočeni već jasni benefiti tih promena, posebno tokom pandemije, pre svega u procesu vakcinacije, kada su zahvaljujući E-upravi građani mogli lako da se registruju i biraju vakcine.

“Kao vlada bili smo u mogućnosti da pratimo taj proces u realnom vremenu, da njime upravljamo uspešno”, dodala je ona.

Kazala je da je vlada, pored brojnih pozitivnih elemenata, svesna povredivosti i izazova koje digitalizacija donosi sa sobom.

“Sajber bezbednost je realno pitanje i potencijalno velika pretnja. U Srbiji smo brzo napredovali u obezbeđivanju kritične sabjer infrastrukture”, rekla je Brnabić.

U tom smislu, navela je da je detaljno izrađena sajber strategija i usvojeni zakone, osnovan nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika IT sistema, koji pribavlja sve podatke o potencijalnim rizicima i onda upozorava.

Razvijena su dva državna “Data centra”, koji čuvaju podatke, najvažnije registre

“Srbija smatra zaštitu podataka veoma važnom i zato tražimo da podaci građana budu skladišteni u našoj zemlji gde možemo obezbediti visoke standarde bezbednosti”, rekla je Brnabićeva.

Istakla je da Srbija neprestano obučava osoblje kako bi uočili pretnje i na njih adekvatno odgovorili.

“Razumemo da je ključna međunarodna saradnja u borbi protiv sajber kriminala. Zato smo opredeljeni da povećamo komunikaciju, deleći najbolje prakse i pouke, i učestvujemo u međunarodnim procesima sajber bezbednosti”, naglasila je ona.

Rekla je da je Srbija ponosna na svoje napore postignutih do sada, koji su dobili pohvale raznih indeksa sajber bezbednosti, kao što je to učinila i Svetska banka.

“Spremni smo da dalje radimo sa drugima u toj oblasti kako bi nastavili da učimo i delimo najbolje prakse”, zaključila je premijerka.

Danas je drugi dan dvodnevne konferencije, koja je počela juče, a pored premijerke izlaganja su imali i generalni sekretar OEBS-a Helga Šmit, bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt, predsednik Minhenske bezbednosne konferencije Volfgang Išinger…

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Vučić: Rast veći od očekivanog, hvala građanima Srbije

Read Next

Stampedo na severu Izraela, desetine ljudi stradalo