Brnabić: Srbija snažno podržava Berlinski proces

Nemačka je bila domaćin osmog Samita Berlinskog procesa, koji je održan u virtuelnom obliku uz uključenje predstavnika zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je bila premijerka Ana Brnabić.

Brnabićeva je zahvalila nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na snažnoj podršci i aktivnom pristupu regionalnoj saradnji.

Zahvaljujući podršci Nemačke i kancelarke Merkel, ali i unutrašnjim inicijativama predstavnika Srbije, Albanije i Severne Makedonije, kako je objasnila premijerka, implementacija Akcionog plana omogućiće dalje širenje ekonomske i trgovinske saradnje regiona, što će ga ujedno učiniti privlačnijim za strane investitore i ubrzati ekonomski rast, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabićeva je istakla da Srbija snažno podržava Berlinski proces, ne samo u cilju ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideju povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

Zaključila je da je podrška u regionu bila naročito vidljiva kroz solidarnost sa susedima tokom pandemije i pomoć u vakcinama i medicinskoj opremi. 

Kako je saopšteno fokus samita bio je na izgradnji zajedničkog regionalnog tržišta koji se odnosi na četiri temeljne slobode: slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, za koje je usvojen Akcioni plan u novembru prošle godine, a od kojeg bi region imao posebne benefite.

Rečeno da je saobraćajna i energetska infrastruktura proširena tokom poslednjih godina i povezana sa saobraćajnicama Evropske unije, a pohvaljena je implementacija sporazuma o ukidanju naknada za roming na Zapadnom Balkanu, koja je počela sa primenom ovog meseca.

Kao važan projekat procesa izdvojena je Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) u cilju povezivanja i izgradnje razumevanja i tolerancije u regionu. Pohvaljene su i aktivnosti Veća za regionalnu saradnju (RCC) i Sekretarijata Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) za napore u sprovđenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, ističe se u saopštenju Vlade Srbije. 

Merkel: Napredak Zapadnog Balkana na putu ka članstvu je u interesu EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel naglasila je da je na Samitu razgovarano o napretku regiona na putu ka Evropskoj uniji i da je u sopstvenom interesu EU da taj proces napreduje i ukazala da je neophodno da se radi dalje na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

“Berlinski proces, koji smo započeli pre sedam godina, pokazuje da nam je pored procesa približavanja sa ciljem članstva u EU stalo da region sarađuje u fazi u kojoj svaka zemlja radi na svom evropskom putu”, objasnila je Merkelova na konferenciji za štampu.

Istakla je da se ne radi samo o pitanju važnom za budućnost zemalja regiona, već je to i u interesu EU da se proces pristupanja podstakne, omogući pomirenje, prevazilaženje podela.

Rekla je da je bilo mnogo uspeha u proteklim godinama, a kao primer navela početak primene sporazuma o ukidanju naknade rominga, što je od koristi za građane.

Takođe je pomenula i razmenu đaka, kao dobar primer napretka.

Ukazala je da se radi na zajedničkom regionalnom tržištu, gde je već ostvaren određeni uspeh, ali još nije postignut dogovor o međusobnom priznavanju diploma i omogućavanju slobodnog putovanja samo uz ličnu kartu.

Navela je i da je na skupu bilo je reči i o posledicama pandemije i pružanja pomoći zemljama regiona.

“Svesni smo da još ima mnogo problema koje treba prevazići, kao što su dijalog Beograda i Prištine, te i BiH”, rekla je ona.

Naglasila je da je Nemac Kristijan Šmit prisustvovao današnjem sastank, i da će on 1. avgusta započeti svoj mandat u BiH kao visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Kurc: EU mora da ispuni svoja obećanja

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je na samitu da EU mora da ispuni svoja obećanja.

Naglasio je da Unija mora da pojača svoje angažovanje, imajući u vidu frustraciju zbog svoje uloge na Zapadnom Balkanu.

“Moramo ispuniti naša obećanja”, rekao je Kurc u vezi pre svega neispunjenog obećanja otvaranja pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem.

Kurc je izrazio nadu da će doći do napretka pod predsedavanjem Slovenije.

Podržao je inicijativu slovenačkog premijera Janeza Janše o održavanju Samita EU o Zapadnom Balkanu u oktobru.

“Austrija će uvek stajati na strani Zapadnog Balkana”, poručio je on.

EU je, prema njegovim rečima, potpuna tek kada sve zemlje Zapadnog Balkana budu bile članice EU.

Lajen: Prioritet je ubrzanje proširenja na Zapadni Balkan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je na ubrzanje proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan. 

“Naš prvi prioritet je da ubrzamo agendu proširenja širom regiona i podržimo naše partnere sa Zapadnog Balkana u njihovom radu na sprovođenju neophodnih reformi za napredak na evropskom put. Naše angažovanje sa Zapadnim Balkanom prevazilazi i to, a Berlinski proces je poslužio kao inkubator mnogih inicijativa koje su sada postale sastavni deo politike EU prema regionu. Zajedno smo postavili put ka održivijoj, digitalnijoj i otpornijoj Evropi”, poručila je Fon der Lajenova.

Bregu: Regionalna saradnja će prevladati na temeljima ideja

Regionalna saradnja će prevladati na temeljima njenih ideja i ideala, a ne na sporovima i nazivima dokumenata, ocenila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

“Znamo da će ekonomije regiona biti konkurentne kada to treba, sarađivati kada se mora, a suprotstavljene, nadamo se, samo onda kada je zaista neizbežno”, rekla je Bregu.

Istakla je da Savet pokušava da vodi zahtevan i naporan proces usmeren na postizanje rezultata u okviru zajedničkog regionalnog tržišta, i to u korist funkcionalnog pristupa saradnji. 

Micotakis: Integracija Zapadnog Balkana strategija Grčke

Integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju bio je i ostao strateški izbor Grčke, pod postavljenim uslovima, izjavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis. 

Grčka je, rekao je on, spremna da sarađuje na proširenju inicijative EU Zeleni koridori, koridorima za teretni transport na velike udaljenosti kako bi smanjila uticaj na životnu sredinu između Zapadnog Balkana i zemalja EU, pružajući lak prolazak na svojim granicama sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Plenković: Hrvatska podržava politiku proširenja EU 

Hrvatski premijer Andrej Plenković je istakao da ta država podržava nastavak politike proširenja, zasnovane na individualnim zaslugama svake države, što je utvrđeno i na Zagrebačkom sastanku na vrhu tokom hrvatskog predsedavanja Savetu EU u maju 2020.

Naglasio je potrebu brzog postizanja konsenzusa o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju, kako bi se odmah mogli otvoriti pristupni pregovori, navodi se u saopštenju Vlade koje je prenela Hina.

Posebno je istakao potrebu nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine i sprovođenja ključnih reformi, posebno postizanja dogovora o promenama Izbornog zakona, uz puno poštovanje načela legitimnog predstavljanja sva tri konstitutivna naroda.

Krivokapić: Crna Gora posvećena obavezama iz Berlinskog procesa

“Crna Gora je iskreno posvećena promociji regionalne saradnje i spremna je za ispunjavanje svih obaveza koje proizilaze iz ove regionalne inicijative i u okviru drugih, relevantnih međunarodnih organizacija, jer samo su saradnja, dijalog i ispunjavanje visokih evropskih standarda garant regionalne stabilnosti i evropskoj perspektivi”, ocenio je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Naglasio je da su dosadašnji rezultati Berlinskog procesa sasvim konkretni, vidljivi i opipljivi i da vode ka zbližavanju regiona, a što za posledicu ima približavanje Zapadnog Balkana praksama, dostignućima i vrednostima Evropske unije. 

Na samitu, osim predstavnika regiona, učestvovali su i premijer predsedavajuće EU Slovenije Janez Janša, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijeri Italije Mario Dragi, Poljske Mateuš Jakub Moravjecki.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/rss/9/politika.html

Admin

Read Previous

Brnabić: Bilateralni odnosi sa Mađarskom najbolji u istoriji

Read Next

Vučić: Penzioneri će moći da se raduju, idemo i na povećanje minimalca